SOROS, George
George Soros. PHOTO: © European Union- EP.

Soros odchádza z Budapešti

BUDAPEŠŤ / Nadácia Georga Sorosa už nebude mať sídlo v Budapešti. Pre vládne tlaky sa sídlo Nadácie otvorenej spoločnosti presúva do Berlína.

Maďarský zákon prezývaný „stop Sorosovi„, teda návrh o tom, že minister vnútra má právo zakázať akékoľvek mimovládne organizácie pôsobiace najmä v oblasti imigrantov, chce Orbánova vláda ešte sprísniť. Opozícia a organizácie na ochranu ľudských práv už dávno varovali, že odchod Sorosovej nadácie z krajiny bude veľkým míľnikom v posune k autoritatívnej vláde. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács rozhodnutie presunúť sídlo organizácie komentovať odmietol.

Miliardár a filantrop George Soros, narodený v Budapešti, odmieta obvinenia Viktora Orbána o tom, že on a ním založená nadácia podporuje migráciu do Európy a že podkopáva maďarskú národnú kultúru. Nadácia tvrdí, že maďarský premiér a vláda vedome zavádzajú a šíria falošné obvinenia a konšpiračné teórie. OSF bude naďalej podporovať občianske združenia v Maďarsku, ktoré sa však obávajú ďalšieho sprísňovania pravidiel zo strany vlády. Zákon okrem možnosti zákazu mimovládnych organizácií aktívnych v oblasti migrácie, ktoré „predstavujú národné bezpečnostné riziko“ uvaľuje aj 25 percentnú daň na zahraničné dary, ktoré dostanú.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices