Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Mária Jakušová.

Stop nebezpečným hračkám či elektronike: Mikolášik sprísňuje legislatívu EÚ

Brusel, 16. máj 2018 „Máme ambicióznu legislatívu, na trhu s tovarom sa však predsa nájde množstvo nebezpečných výrobkov od hračiek až po zdravotnícke pomôcky. Nové nariadenie to zmení,“ uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Ako spravodajca Európskeho parlamentu (EP) k bezpečnosti výrobkov pripravuje nariadenie, ktoré má zabezpečiť dodržiavanie ochrany spotrebiteľa v 70 oblastiach trhu EÚ.  

Mikolášik dnes k nariadeniu predstavil legislatívne stanovisko vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Nariadenie je legislatívny akt s najvyššou právnou silou, ktorý má priamy dosah na život občanov EÚ. Nariadenie k ochrane spotrebiteľa ho má chrániť pred nebezpečnými, tzv. harmonizovanými výrobkami, ktorých pravidlá sú už dnes zosúladené, ale nedodržiavané. Využije k tomu jednotné a efektívne postupy pre výkon trhového dohľadu s účinnosťou v celej EÚ.

„Realita je v ostrom kontraste s faktom, že právne predpisy EÚ sú v mnohých oblastiach jedny z najprísnejších na svete. Napríklad viac ako 32 % hračiek, 58 % elektroniky, 47 % stavebných výrobkov alebo 40 % osobných ochranných prostriedkov, ktoré prešli kontrolami, nespĺňa požiadavky na bezpečnosť alebo na informácie pre spotrebiteľov stanovené v právnych predpisoch EÚ,“ upozorňuje Mikolášik. Výrobky, ktoré nespĺňajú požiadavky, sú pre spotrebiteľov potenciálne nebezpečné, poškodzujú životné prostredie a vedú k narušeniu hospodárskej súťaže.

Nariadenie sa týka desiatok oblastí, medzi nimi hračiek, kozmetických a čistiacich prostriedkov, strojových zariadení, batérií a akumulátorov, chemikálií, látok, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, pneumatík, stavebných výrobkov, biocídnych výrobkov, pyrotechnických výrobkov, odpadu z elektrických a elektronických zariadení, výťahov, tlakových zariadení, zdravotníckych pomôcok a iných. V hre sú zdravie, bezpečnosť ľudí i naše životné prostredie, musíme ich účinnejšie chrániť. Nariadenie o dodržiavaní a presadzovaní pravidiel pomôže vytvoriť spravodlivejší a bezpečnejší vnútorný trh s tovarom pre všetkých, avizuje spravodajca Mikolášik, ktorý je povolaním lekár.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Bezpečnosť spotrebiteľov a ochrana životného prostredia sú základnými kameňmi vnútorného trhu s tovarom, ktorý je jedným z najväčších úspechov EÚ. Obchod s tovarom tvorí 75% obchodu vnútri EÚ a približne 25% HDP celej EÚ. Hodnota výrobkov, na ktoré sa vzťahujú harmonizované pravidlá EÚ, predstavuje viac ako 2 400 miliárd eur ročne, teda 69% celkovej hodnoty výrobkov v EÚ. Výbor ENVI bude o návrhu stanoviska hlasovať v júli, v septembri sa materiál dostane na plenárnu schôdzu EP v Štrasburgu. Nariadenie by sa po úspešnom schválení mohlo začať aplikovať 1. januára 2020.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices