mobil
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

K zoznamu podozrivých čísel pribudli ďalšie! Nezdvíhajte a nevolajte naspäť!

BRATISLAVA / Podozrivé telefónne čísla sú späť. Zákazníkom slovenských mobilných operátorov opäť vyzváňajú telefóny s pravdepodobne podvodníckymi číslami. Po ich zdvihnutí môžu čísla na vašej faktúre poriadne vyskočiť.

Už po niekoľkýkrát v tomto roku sa opakuje prípad, že mobilné telefóny mnohých Slovákov začnú vyzváňať a na displeji sa zobrazí neznáme číslo. Vo väčšine prípadov ide o medzištátny hovor, ktorý vás po jeho zdvihnutí môže vyjsť naozaj draho. Každý prípad je odlišný. Niekedy telefón len pár krát zazvoní, inokedy sa ozve aj nejaký hlas z druhej strany.

Kým v marci strašilo Slovákov vyzváňanie čísla so srbskou predvoľbou, tentokrát ide opäť o predvoľbu, ktorá nie je priradená žiadnemu štátu. Ak prichádzajúci hovor na vašom mobilnom telefóne začína predvoľbou +882, ide o mobilného operátora Thuraya, ktorý pochádza ,z doteraz nezistenej, arabskej krajiny. Druhou predvoľbou, ktorá nemá priradenú krajinu je +881. Tá patrí Globálnemu satelitnému telefónnemu systému.

Hovory s predvoľbou +882 sa vyskytli už pred 10 rokmi a podľa portálu sme.sk išlo o telefonáty spájané cez satelit, čo ich mnohonásobne predražovalo, pričom spoplatnené mohlo byť už prijatie hovoru. Ak by ste zavolali naspäť, išlo by o ešte vyššiu sumu.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

​Okrem už v minulosti spomínaných predvolieb, sa objavili aj dve nové. Predvoľba +48 by mala podľa informácií patriť práve Poľsku. Aj napriek tomu, že ide o krajinu susediacu so Slovenskom, neodporúča sa tieto prichádzajúce hovory prijímať. Spoplatnenie hovoru tu môže byť tiež vysoké. Druhou, novou predvoľbou je +677, ktorá je pridelená Šalamúnskym ostrovom. 

Polícia SR a mobilní operátori ale vo všeobecnosti upozorňujú, aby prichádzajúce hovory s podozrivou predvoľbou ostali radšej ignorované.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices