Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. PHOTO: © European Union- EP.

Kiska vidí ako problém zlú politiku, Lajčák bezpečnostné hrozby. Treba spojiť sily, tvrdia

BRATISLAVA / Problémom strednej Európy, ale aj krajín mimo tohto regiónu je zlá politika, ktorá spôsobuje, že agresívne presadzovanie sebeckých záujmov a porušovanie medzinárodného práva prevládajú nad hodnotami slobody a demokracie. Uviedol to prezident Kiska na bezpečnostnom fóre GLOBSEC 2018.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zase uviedol, že problémami sú aj dezinformačné zahraničné kampane, nové nepoznané technológie, kybernetické útoky či anonymita, ktorú poskytuje takzvaný darknet. Všetko si vyžaduje riešenia jednotlivých krajín či zoskupení.

„Pred Európou stojí viacero výziev a iba spoločnými silami sa dá odolávať dnešným hrozbám v rámci bezpečnosti, ako je napríklad šírenie hoaxov, propaganda či kybernetické útoky.“ uviedol vo svojom prejave prezident, a tým nadviazal na ministra zahraničných vecí Lajčáka. Kiska sa vo svojom prejave vrátil aj k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Podľa jeho slov vyšli desaťtisíce ľudí do ulíc po celom Slovensku, pretože chcú žiť v slušnej a bezpečnej krajine.

„Spoločnými silami a jasnými pravidlami môžeme tento svet spraviť bezpečnejším a lepším miestom na život. Pred Európskou úniou stojí viacero dôležitých výziev, ale iba spoločne môžeme dosiahnuť úspech. Vidím v stredoeurópskom priestore politiku, ktorá spôsobuje, že agresívne presadzovanie sebeckých záujmov a porušovanie medzinárodného práva prevládajú nad hodnotami slobody a demokracie. Slovenská republika je súčasťou NATO aj Európskej únie, a tieto zoskupenia sú pre nás dôležité a potrebné aj do budúcnosti,“ uviedol Kiska.

Prezident pripomenul, že slobodné médiá a žurnalistika sú nesmierne dôležité, pretože v dnešnom svete čelíme dezinformačným kampaniam. „Slobodní novinári sú strážcami demokratického politického systému. Vražda novinára pohla nami všetkými a zaplatili sme príliš vysokú cenu. V demokratickom štáte musí fungovať sebareflexia politikov a najmä inštitúcie, ktoré majú chrániť občanov samotných,“ pokračoval prezident.

Nevieme čo nás čaká. Treba spolupracovať, tvrdí Lajčák

„Prevládajú aktuálne tri trendy a je potrebné, aby sa štátnici a odborníci spojili a hľadali riešenia na nové bezpečnostné výzvy,“povedal vo svojom príhovore na Globsec minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Tiež doplnil, že azda najväčšou hrozbou súčasnosti je nevedomosť.

Viac..  Komisia vyčlenila 500 miliónov eur na zvýšenie výroby munície

„Dnes nevieme, kde bude ďalší teroristický útok, nevieme či nebudeme čeliť jadrovému útoku, nevieme ako sa budú vyvíjať ozbrojené konflikty napríklad v Sýrii či na iných miestach. Najmä preto je potrebné hľadať spoločné riešenia a promptne reagovať na neustále sa meniacu bezpečnostnú situáciu,“ uviedol Lajčák.

GLOBSEC 2018 považuje Lajčák za výnimočný

Ďalšou z výziev súčasnosti sú neobmedzené možnosti v rámci nových technológií, ktoré umožňujú robiť veci, ktoré neboli doteraz možné. Pripomenul aj riziká, ktoré nové digitálne vymoženosti prinášajú.„Technológia je však aj plná rizík. Vieme, ako nás môže ohroziť napríklad kybernetický útok,“ dodal minister. „Nikdy predtým sme nemali toľko možností získať informácie ako dnes. Verím, že využijeme aj toto fórum, ako ideálnu príležitosť na to, aby sme hľadali odpovede na tieto otázky. Tohtoročný Globsec bude výnimočný v tom, že sa chceme spoločne pohnúť smerom vpred,“uviedol Lajčák.

Na tohtoročnej konferencii Globsec sa zúčastní 140 rečníkov z celého sveta a bude sa diskutovať o témach ako budúcnosť Európskej únie, bezpečnosť, obrana, umelá inteligencia a technologické pokroky, a tiež o vzťahoch s Ruskom, či o tom, ako technológie ovplyvňujú demokraciu. Globsec má za sebou 12 ročníkov. Doteraz sa na ňom zúčastnili tisícky hostí vrátane vtedajšieho britského premiéra Davida Camerona, bývalej ministerky zahraničných vecí USA československého pôvodu Madeleine Albright, pravidelne naň prichádzajú aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices