sumit zapadny balkan
PHOTO: © European Union.

O západnom Balkáne bude rokovať aj premiér Pellegrini. Kameňom úrazu je Kosovo

SOFIA / O západnom, často divokom, Balkáne budú rokovať lídri európskych krajín, medzi nimi aj Peter Pellegrini. Slovenský premiér sa spolu s kolegami presúva do hlavného mesta Bulharska. V Sofii budú riešiť prístupové rokovania s balkánskymi krajinami. Najväčší problém bude Kosovo, ktoré neuznáva napríklad ani naša krajina.Samit organizujú Bulhari ako hlavný bod ich predsedníctva Európskej únie. Na stretnutí budú aj hlavy štátov západného Balkánu. Brusel krajinám pri vstupe do EÚ naďalej ponúka pomoc.

Vyhlásil to aj predseda Európskej rady, Donald Tusk: „Prišiel som na západný Balkán s jasným odkazom od všetkých predstaviteľov krajín únie. Zostávame pri našej ponuke európskej perspektívy pre váš región. Môžete sa na nás spoľahnúť a nie sú to len prázdne frázy, ale fakty.“

Krajiny západného Balkánu na samite zastúpi Albánsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko a Kosovo. A práve posledná krajina je kameňom vzájomného úrazu. Srbsko totiž Kosovo ako samostatnú krajinu neuznáva. Počas návštevy Tuska to bolo cítiť aj z vyhlásenia srbského prezidenta. „Pre nás je dôležité hovoriť o budúcnosti, aby sme vyriešili tento problém. Pri všetkej trpkosti, ktorú môžete cítiť vo mne, ale nie som veľmi optimistický,“ povedal Aleksandar Vučič.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Kosovo je bývala srbská provincia, ktorá vyhlásila nezávislosť v roku 2008, nie je uznaná ani piatimi členskými štátmy EÚ – Španielskom, Gréckom, Cyprom, Rumunskom a ani Slovenskom. Nesúhlasia so spôsobom, akým sa Kosovo od Srbska oddelilo.

V Bruseli sa domnievajú, že tento problém sa ale dá vyriešiť. Ak sa totiž Srbsko dostane do posledného kola vstupných rokovaní, bude nútené uznať nezávislosť svojej bývalej provincie. Potom je ale otázne, ako sa krajiny, ktoré Kosovo odmietajú postavia k jeho prijatiu medzi členské štáty.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices