ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzsko: Za pískanie alebo sexuálne komentovanie môžete dostať pokutu takmer 750 eur

PARÍŽ / Niektorí muži si budú musieť dávať vo Francúzsku veľký pozor. Pokiaľ budú mať poznámky na adresu žien so sexuálnym podtextom alebo budú na dievčatá a ženy hvízdať, môžu zaplatiť pomerne vysokú pokutu. Tá môže dosiahnu aj 750 eur.Ako informovali francúzske médiá, prezident Emmanuel Macron k novému zákonu povedal, že má zaručiť, aby sa „ženy nebáli byť na verejnosti“.

Zákon vzišiel z dielne veľmi agilnej ministerky pre rodovú rovnosť Marlène Schiappa. Tá je známou francúzskou feministkou a vo vláde sedí od mája minulého roka.

Mnoho ľudí nový zákon kritizovalo pre to, že bude veľmi ťažké posúdiť, kedy bude napríklad pískanie na ženu možné považovať za prejav obdivu a kedy za obťažovanie, teda nezákonné správanie. „To je úplne irelevantné námietka,“ odkázala ale všetkým Schiappa. „My ženy dobre vieme, v akej chvíli sa začíname báť a kedy sa už necítime v bezpečí,“ dodala.

Marlène Schiappa predtým tiež presadzovala zákon, ktorý by pohlavný styk medzi nedospelými, ktorí ešte nemajú 15 rokov, a všetkými dospelými nad 18 rokov automaticky považoval za znásilnenie, píše portál reflex.cz. Zmena však neprešla dolnou komorou parlamentu, ktorý presadil, aby sa za znásilnenie automaticky považoval iba taký styk týchto osôb, v ktorom by „obeť nemala schopnosť dať súhlas k pohlavnému styku“.

Bolo preto rozhodnuté, že ak je pohlavný styk s osobou pod 15 rokov dobrovoľný, dospelá osoba čelí možnému trestu až päť rokov väzenia a pokute 75 000 eur. Ak je obeť neschopná vysloviť súhlas so sexuálnym stykom, hrozí páchateľovi až 10 rokov väzenia. V prípade znásilnenia dieťaťa je maximálna sadzba vo Francúzsku stanovená na 20 rokov väzenia.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices