zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 20. týždňa 2018

OBCHODNÁ VOJNA MEDZI USA A ČINOU JE ZREJME U KONCA

NEMECKO: Nemecká ekonomika v prvom kvartáli tohto roka vzrástla medziročne o 1,6 %, čo je o 0,1 p. bodu menej ako očakávali trhy. HDP tak podľa prvotného odhadu výraznejšie spomalil svoju dynamiku rastu, keďže v záverečnom kvartáli vlaňajška rástol o 2,3 %. Medzikvartálne ekonomika Nemecka posilnila o 0,3 %, pričom v 4. kvartáli minulého roka to bol dvojnásobok.

„Nemecké výsledky trošku vylepšili indexy ZEW. Hodnotenie súčasnej situácie podľa indexu ZEW síce v máji kleslo o – 0,5 bodu na 87,4 bodu, no trhy čakali zníženie až na 85,5 bodu. Čo sa týka indexu ZEW vyjadrujúceho očakávania do budúcna, ten zotrval v máji na aprílovej úrovni -8,2 bodu, čo trhy aj očakávali,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Podľa finalizácie nemecké spotrebiteľské ceny v apríli medziročné vzrástli o 1,6 %, čo je v zhode s prvotným odhadom a taktiež aj marcovým rastom. Medzimesačne, t. j. apríl verzus marec inflácia stagnovala. Podľa harmonizovaného indexu HICP inflácia dosiahla v apríli úroveň 1,4 %, čo je mierne pomalší rast ako v marci [1,5 %]. Zverejnená bola aj nemecká PPI inflácia, teda index cien priemyselných výrobcov. Podľa nej sa ceny priemyselníkov v krajine v apríli medziročne zvýšili o rovné 2 %, čo prekonalo marcovú úroveň [1,9 %] aj trhové očakávania [1,8 %].

EUROZÓNA: Ekonomika menového bloku podľa predbežného odhadu v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 2,5 %, čo trhy aj odhadovali. Zároveň aj medzikvartálny rast [o 0,4 %] sa trafil do trhového odhadu. Ide však o spomalenie ekonomického rastu v porovnaní so 4. štvrťrokom vlaňajška, kedy HDP eurozóny vzrástol o 2,8 %. Marcová priemyselná produkcia v menovom bloku síce medziročne vzrástla o 3 %, no trhové očakávania sa pohybovali na úrovni 3,6 %.

Spotrebiteľské ceny rástli v súlade s prvým odhadom, medziročne o 1,2 % [medzimesačne o 0,3 %]. Dynamika rastu inflácie aj v tomto prípade spomalila z marcových 1,3 % [1 %]. Jadrová inflácia dosiahla medziročný nárast o 0,7 %, čo je najslabší rast za posledný rok. Ešte v marci bola jadrová inflácia na úrovni jedného percenta.

Vo štvrtok sa na summite lídrov Európskej únii v Sofii k clám na dovoz hliníka [25 %] a ocele [10 %], ktoré zaviedla USA, vyjadril francúzsky prezident Emanuel Macron. Súčasná výnimka pre EÚ z colných opatrení platí do 1.júna, pričom pôvodne platila len do 1.mája, no tento termín administratíva Donalda Trumpa predĺžila. V prípade ak USA nedá európskemu spolku trvalú výnimku, EÚ pripravila zoznam amerických produktov na ktoré plánuje uvaliť clá, a to vo výške cca 2,8 mld. eur.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

USA: Čísla z US ekonomiky sa vyvíjali v súlade s trhovým konsenzom a maloobchodné tržby vzrástli v apríli o 0,3 % po marcovom raste o 0,8 %. Pozitívne prekvapila US priemyselná produkcia. Tá v apríli vzrástla o 0,7 %, čo je o 0,1 p. bodu nad trhovým odhadom, a zároveň na úrovni marcového rastu.

Spoza druhého brehu Atlantiku boli minulý týždeň zverejnené aj čísla z realitného trhu. Nové týždenné žiadosti o hypotéku za uplynulý týždeň klesli o -2,7 %. V apríli sa znížila aj výstavba nových domov o -3,7 % oproti marcu. Trhový konsenzus očakával pokles, no iba na úrovni -0,7 %. Za apríl sa znížil sa aj počet stavebných povolení, a to o – 1,8 %, a tu trhy odhadovali vyšší pokles.

Americký minister financií Steven Mnuchin vo víkendovom televíznom rozhovore povedal, že obchodná vojna medzi USA a Čínou sa nateraz odkladá. Obe krajiny sa dohodli, že nenaplnia svoje vyhrážky týkajúce sa nových colných opatrení. Vzájomná „colná prestrelka“ medzi USA a Čínou už dlhšiu dobu znepokojovala finančné trhy, ktoré sa obávali obchodnej vojny a následného negatívneho dopadu na celý medzinárodný obchod a svetovú ekonomiku. Motívom tejto americko – čínskej colnej vojny bola snaha Trumpovej vlády znížiť americký deficit pri obchodovaní s Čínou. Steven Mnuchin uviedol, že vývoz US poľnohospodárskych produktov do Číny by mohol už v tomto roku vzrásť o 35 až 40 % a zvyšovať by sa mal aj export energetických produktov. Čína podľa neho dokonca sľúbila zníženie ciel na mnohé produkty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices