Danuta Hubner
Predsedníčka výboru pre ústavné veci Danuta Hübner. PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce zriadiť povinný európsky register transparentnosti

Európsky parlament začal viesť rokovania s Európskou komisiou a Radou EÚ o zavedení tzv. registra transparentnosti. Tento zoznam by mal ľuďom priniesť prehľad v tom, kto v EÚ lobuje.

Rokovania medzi týmito tromi inštitúciami začali v apríli 2018. Ich cieľom je zaviesť povinný register, spoločný pre Európsky parlament, Radu EÚ aj komisiu.

Parlament a komisia spravujú od roku 2011 spoločný verejný register lobistov – tzv. register transparentnosti. Vznikol spojením ich dovtedajších osobitných zoznamov, ten parlamentný existoval už od roku 1995. Rada tu mala od roku 2014 úlohu pozorovateľa, po novom by sa mala na ňom plne podieľať aj ona.

„Tvoríme zákony pre občanov. Samozrejme majú právo od nás očakávať transparentnosť,“ hovorí podpredsedníčka EP Sylvia Guillaume (S&D, FR), ktorá má na starosti rokovania v mene parlamentu spolu s predsedníčkou výboru pre ústavné veci Danutou Hübner (EPP, PL).

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Hübner dodáva, že cieľom je zrevidovať pravidlá tak, aby boli rozhodovacie procesy EÚ prehľadnejšie pre verejnosť. Vďaka tomu môžeme pomôcť obnoviť dôveru v rozhodovacie procesy v očiach verejnosti. „Keď občania vedia viac o tom, ako tieto procesy v Európe fungujú, môžu nadobudnúť pocit spoluvlastníctva a zodpovednosti za Európu“, hovorí. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices