Syria
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ predĺžila platnosť reštriktívnych opatrení voči sýrskemu režimu

Rada predĺžila platnosť sankcií voči režimu o jeden rok, do 1. júna 2019. Vzhľadom na pokračujúce represie voči civilnému obyvateľstvu sa EÚ rozhodla ponechať v platnosti svoje reštriktívne opatrenia voči sýrskemu režimu a jeho stúpencom, v súlade so stratégiou EÚ pre Sýriu.

Rada tiež aktualizovala informácie týkajúce sa určitých osôb a subjektov na zozname a vyňala zo zoznamu dve zosnulé osoby. Tento zoznam v súčasnosti zahŕňa 259 osôb a 67 subjektov, na ktoré sa vzťahuje zákaz cestovania a zmrazenie aktív. Osoby, ktoré boli na zoznam pridané nedávno, sa doň zahrnuli za úlohu, ktorú zohrali pri použití chemických zbraní, ako tomu bolo v prípade 4 osôb, ktoré sa na sankčný zoznam pridali 19. marca 2018.

Všeobecnejšie, v súčasnosti platné sankcie voči Sýrii zahŕňajú ropné embargo, obmedzenie určitých investícií, zmrazenie aktív sýrskej centrálnej banky v EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by sa mohli použiť na vnútornú represiu, ako aj zariadení a technológií určených na sledovanie alebo odpočúvanie internetovej alebo telefonickej komunikácie.

Viac..  Komisia vyčlenila 500 miliónov eur na zvýšenie výroby munície

EÚ je naďalej odhodlaná nájsť trvalé a dôveryhodné politické riešenie konfliktu v Sýrii, ako je definované v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 a v Ženevskom komuniké z roku 2012. Ako sa uvádza v stratégii EÚ pre Sýriu z apríla 2017 a opätovne potvrdzuje v záveroch Rady zo 16. apríla 2018, EÚ je presvedčená, že neexistuje žiadne vojenské riešenie konfliktu, a dôrazne podporuje úsilie osobitného vyslanca OSN a rokovania sýrskych strán v Ženeve.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices