europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä vyslaných pracovníkov a budúcnosť Európy

Na májovom plenárnom zasadaní sa bude hlasovať o rovnakom plate za rovnakú prácu pre vyslaných pracovníkov. S luxemburským premiérom Xavierom Bettelom budú poslanci rokovať o budúcnosti EÚ.

Vyslaní pracovníci

Poslanci na plenárnom zasadnutí budú diskutovať a hlasovať o pravidlách, ktoré zaručia vyslaným pracovníkom rovnakú mzdu a pracovné podmienky, pokiaľ ich zamestnávateľ dočasne vyšle do ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ. Revidované pravidlá, ktoré parlament a následne aj komisia predbežne schválili v marci tohto roku, zaručia lepšiu ochranu zamestnancov, ako aj férovú súťaž pre zamestnávateľov.

Antidumpingové opatrenia 

Počas utorka budú poslanci diskutovať o návrhu legislatívy zameranej na účinnejší boj proti environmentálnemu a sociálnemu dumpingu. Hlasovanie prebehne v stredu. EÚ by mohla uložiť vyššie sadzby na dumpingové či dotované importy z tretích krajín. Nové pravidlá predbežne schválili poslanci a ministri už v decembri 2017.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Budúcnosť Európy

V stredu ráno budú poslanci diskutovať o budúcnosti Európy s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom. Ide o v poradí šieste rokovanie na túto tému s európskymi lídrami. Zúčastní sa aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Iné témy

Ako zabrániť stáčaniu kilometrov na ojazdených autách, budúcnosť politiky EÚ v oblasti poľnohospodárstva, či obnovenie dôvery v Schenghen, to všetko bude na programe budúci týždeň v Štrasburgu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices