Galileo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Spory Veľkej Británie a EÚ v súvislosti s brexitom siahajú až na obežnú dráhu

LONDÝN/BRUSEL / Až na obežnú dráhu zasahujú spory medzi Londýnom a Bruselom pri terajšom vyjednávaní o britskom odchode z Európskej únie. Týka sa satelitného systému Galileo.

Vyjednávači zastupujúci ostatných 27 únijných krajín totiž očakávajú, že po odchode z bloku prestane mať Británia podiel na satelitnom systéme Galileo, vznikajúce európske alternatíve k americkému satelitnému polohovému systému GPS. Britská strana sa naopak o zachovaní prístupu ku Galileu snaží.

Pohľad každej strany 

Pohľad EÚ je jednoduchý – existujúce pravidlá Galilea totiž vylučujú, že by „tretie krajiny“, teda štáty mimo únie, mohli mať prístup k citlivým informáciám, ktoré s projektom súvisia. Nejde o dáta z družíc, ale v prvom rade o možnosť podieľať sa na zákazkách, ktoré s projektom súvisia.

Londýn ale tento týždeň v technickom dokumente pre rokovania uviedol, že vyradenie britských spoločností po brexite oneskorí kompletizáciu systému, očakávanú k roku 2020, až o tri roky a bude znamenať miliardu eur dodatočných nákladov projektu, ktorého administratívne sídlo je v Prahe.

Rokovanie o spolupráci

Briti v týždni oznámili, že Galileo by sa mal stať kľúčovým prvkom spolupráce EÚ a Británie v bezpečnostnej oblasti po brexitu. Londýn zdôraznil, že si je vedomý, že takýto výsledok bude vyžadovať, aby obe strany vyriešili kritické otázky súvisiace s prístupom k citlivým informáciám a vývoji komponentov systému.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

„Nebude to jednoduché, ale Spojené kráľovstvo do rokovaní nadobúda dobrú vieru a neveríme, že by existovali neprekonateľné prekážky,“ uvádza britský technický materiál. Vec už bola podľa diplomatických informácií ČTK časťou posledného kola rokovaní, európski vyjednávači sa k veci ešte plánujú vrátiť potom, čo sa 27 krajín zoznámi práve s novouverejneným britským dokumentom, ktorého sa spolupráca v tejto oblasti týka.

S doterajším postupom majú pritom podľa všetkého niektoré členské štáty problém. Márne napríklad žiadajú možnosť nahliadnuť do listu, ktorý do Londýna kvôli Galileu v apríli poslal nový generálny tajomník Európskej komisie Martin Selmayr.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices