Timmermans
Eurokomisár Frans Timmermans. PHOTO: © European Union.

Hrozí koniec plastovým slamkám, paličkám do uší aj pohárom. Európska komisia žiada ich zákaz

BRUSEL / Európska komisia navrhla zákaz jednorázových platových slamiek, riadu, pohárov, vatových tyčiniek a všetkých výrobkov, ktoré sú vyrobené z plastu. Ich predaj má byť zakázaný, pokiaľ existujú dostupné a cenovo prijateľné alternatívy. Komisia sa týmto krokom snaží lepšie chrániť životné prostredie a obmedziť znečistenie oceánu.

Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa by mali členské krajiny aj Európsky parlament návrhy prejednať tak, aby boli prijaté ešte pred voľbami do europarlamentu, ktoré sa budú konať na jar v roku 2019. Členské štáty budú podľa pondelňajších návrhov komisie, taktiež povinné zaistiť zber 90 percent jednorázových platových fliaš, a to napríklad prostredníctvom vratných záloh.

Európania musia sa na riešení tohto problému spoločne pracovať. Platový odpad sa totiž nakoniec dostáva do ovzdušia, pôdy a oceánov,  a tak aj do našich potravín,“ upozornil Timmermans. Komisia navrhla zakázať celkom desať druhov jednorázových výrobkov z plastov, pretože podľa nich tvoria až 70 percent odpadkov v moriach. Zákaz sa má týkať plastových vatových tyčiniek do uší, príborov, tanierov, slamiek, paličiek k balónom. Budú musieť byť vyrobené z ekologickejších materiálov ako je plast.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Nápojové obaly na jedno použitie obsahujúce plasty budú na trhu povolené len v prípade, že ich uzávery a viečka zostanú pripevnené.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices