benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Politické zemetrasenia sa odrážajú v cenách ropy. Nepotešia najmä dovolenkárov

BRATISLAVA / Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach rastú už vyše štyri týždne. Za plnú nádrž teraz zaplatíme aj o niekoľko eur viac ako na začiatku apríla. Dôvodom je rýchly rast cien ropy, ktorý pred letnou sezónou robí vrásky na čele mnohým dovolenkárom.

Stačí niekoľko politických vyhlásení a trh s ropou sa zakolíše ako topoľ vo vetre. Tentoraz ho rozkolísali tieto dôvody. „Geopolitické napätie vo Venezuele a v Iráne, taktiež uvalenie ekonomických sankcií na Irán,“ uviedla ekonomická analytička poštovej banky Jana Glasová.

Čím drahšia ropa, tým vyššie ceny benzínu a nafty, za ktorými ale treba hľadať aj slabnúce euro. „Od januára 2018 pokleslo voči doláru o 5 percent, čo sa premietlo na cenách benzínu,“ povedal ekonomický analytik Trim Broker Martin Moravčík. Nepretržité zdražovanie pohonných látok sa začalo v polovici apríla a dostalo sa na najvyššiu úroveň za posledné tri roky. „Ceny ropy sa správajú veľmi prehnane,“ dodal Moravčík.

Ak sa súčasný trend nezastaví, drahšie pohonné látky pocítia na peňaženkách najmä dovolenkári smerujúci k moru, no nielen oni. „Sa premietajú aj do vyšších cien potravín a ďalších tovarov a služieb,“povedala Glasová.

S ďalším zdražovaním ale už analytici nerátajú, čo naznačilo aj mierne zlacnenie ropy koncom minulého týždňa. „Rast cien energií má nepriaznivý vplyv na svetové hospodárstvo, ktoré stále uniká pred tieňom ekonomickej krízy,“ uviedol výskumník Centra pre pre americko-európske štúdie Xiao Lian. „Z trhového pohľadu, nikto nechce, aby ceny stúpli príliš vysoko, čo by mohlo vyvolať recesiu,“povedal Robin Mills, riaditeľ Qamar energy.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Na výraznejšie zlacnenie benzínu a nafty si zrejme nejaký čas počkáme. Záujem o ne bude totiž iba rásť. Aj keď politické dôvody na drahé energie pominú, proti poklesu cien hrá práve rozbiehajúca sa motoristická sezóna. „Ceny pohonných látok v priebehu leta uvidíme asi na tých vyšších úrovniach,“ uviedol Moravčík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices