Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Proti nakazeným zemiakom z dovozu musíme rázne zasiahnuť

BRATISLAVA / Choroba známa ako hnedá hniloba zemiakov vyčíňa v Poľsku už druhýkrát za posledné dva roky. Krajina žiada od Egypta vysvetlenie, prečo ich plodina obsahovala nebezpečnú baktériu. Pripomeňme, že Egypt je významným dovozcom zemiakov aj na Slovensko.

Na problém hnedej hniloby zemiakov, ktorá dokáže zničiť celé polia, upozornilo Poľsko pred niekoľkými dňami. V minulosti s ňou mali problém nielen Poliaci, ale aj Česi a Slováci. „Hnedá hniloba sa u nás vyskytla asi pred 15 rokmi, máme za to, že bola dovezená so sadbovým materiálom,“ uviedol predseda predstavenstva Agromačaj Juraj Máčaj. Vzhľadom na dôsledky, ktoré to spôsobilo, je nebezpečná baktéria pre farmárov pestujúcich túto plodinu jedným z najväčších strašiakov.

V posledných rokoch sa vďaka preventívnym opatreniam podarilo nákaze, ktorá okrem zemiakov postihuje aj viac ako 250 druhov rastlín, vyhnúť. „Od vstupu do Európskej únie sme na našom území zaznamenali minimálne množstvo prípadov. Asi len päť celkovo,“uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Peiger Ačjaková. „Momentálne môžeme upokojiť aj ubezpečiť našich spotrebiteľov a pestovateľov, že na Slovensku sa takáto nákaza nevyskytuje,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Poľská inšpekcia ju objavila v zásielke, ktorá prišla z Egypta, pričom prechádzala cez jednu z európskych krajín. Ktorou, to naši susedia nešpecifikovali. „Okamžitý zákaz dovozu zemiakov je tým prvým opatrením a budú nasledovať ďalšie. Tak ako sme sa vysporiadali s mäsom z Brazílie, tak musíme rázne zasiahnuť aj proti tomuto produktu,“ povedala slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Napriek opatreniam, ktoré Slovensko má, isté obavy pretrvávajú. „Existuje riziko zavlečenia tejto nákazy na územie Slovenskej republiky,“ dodala Holéciová. „Základným spôsobom ako predchádzať tejto chorobe je kupovať certifikovanú, kvalitnú slovenskú sadbu,“ dodal Máčaj. Rovnaké odporúčanie platí aj pre tie konzumné zemiaky a pre spotrebiteľov v obchode. „V zmysle sanitárnych pravidiel sa dovozné kontroly vykonávajú na mieste prvého vstupu na územie EÚ. Povolenie na dovoz zemiakov je udelené špeciálne len pre produkciu z niektorých preverených a komisiou kontrolovaných oblastí,“ uviedla hovorkyňa Ačjaková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices