Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Začína sa obchodná vojna? Od polnoci začnú platiť americké clá na európsku oceľ a hliník

PARÍŽ / Americké clá na dovoz európskej ocele a hliníka pravdepodobne nadobudnú v piatok účinnosť. Americkí a európski predstavitelia sa vo štvrtok zišli na rokovaniach v Paríži, ale nádeje sú slabé a obavy z obchodnej vojny rastú.

Podľa zdrojov, ktoré hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, by sa plány americkej administratívy mohli zmeniť, ak by obe strany boli schopné na poslednú chvíľu dosiahnuť dohodu.

„Nemyslím si, že môžeme dúfať, že sa vyhneme buď americkým clám alebo kvótam na oceľ a hliník“, povedala eurokomisárka pre obchod Cecilia  Malmströmová. Hoci by USA súhlasili s tým, že sa vzdajú ciel, „očakávam, že chcú uvaliť nejaký druh obmedzenia na export EÚ“, dodala eurokomisárka.
Americký minister obchodu Wilbur Ross pre denník Le Figaro povedal, že výsledok rokovaní oznámia vo štvrtok, pravdepodobne po zatvorení trhov.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Americký prezident Donald Trump v marci ohlásil zavedenie 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na import hliníka, pričom uviedol, že dôvodom je národná bezpečnosť USA. Európskej únii a ďalším spojencom Washington poskytol výnimku, ktorej platnosť sa skončí v piatok. EÚ pohrozila, že ak USA clá zavedú, Brusel prijme odvetné clá.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices