traktor
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľnohospodárska politika EÚ: Žiadne znárodňovanie, ani škrty v rozpočte

Europoslanci chcú aj po roku 2020 spravodlivú, konkurencieschopnú a udržateľnú poľnohospodársku politiku v EÚ. Zdôrazňujú význam spoločných pravidiel a adekvátneho rozpočtu.

30. mája poslanci schválili správu z vlastnej iniciatívy, v ktorej sa uvádza, ako chce parlament modernizovať spoločnú poľnohospodársku politiku (tzv. CAP, z anglického Common Agricultural Policy). Zdôraznili dôležitosť zachovania integrovanej politiky na úrovni EÚ a súčasnej úrovne financovania s cieľom garantovať potravinovú bezpečnosť a kvalitu, zároveň zabezpečiť aj príjmy poľnohospodárov a bojovať proti zmene klímy.

Spoločná koncepcia EÚ

Poslanci privítali návrh komisie, ktorý bol zverejnený v novembri minulého roka o budúcnosti potravín a poľnohospodárstva. Komisia v ňom navrhuje jednoduchšiu a cielenú podporu a umožňuje krajinám EÚ, aby si CAP prispôsobili vlastným potrebám.

Odmietajú však opätovné znárodňovanie v rámci CAP, pretože to by mohlo narušiť hospodársku súťaž a mať negatívny vplyv na spotrebiteľov. Poslanci chcú zabezpečiť, aby sa v celej EÚ rešpektovali rovnaké normy vysokej kvality.

Je nevyhnutné adekvátne financovanie

Poslanci tiež odmietli navrhované zníženie finančných prostriedkov pre poľnohospodársky sektor. Akékoľvek zníženie rozpočtu by podľa správy znamenalo zhoršenie konkurencieschopnosti, ohrozenie príjmov poľnohospodárskych podnikov a útlm inovácií. Spravodajca Herbert Dorfmann (EPP, Taliansko) povedal, že na nižší objem rozpočtu EÚ z dôvodu Brexitu nemôžu doplácať poľnohospodári. Dodal tiež, že najdôležitejšie je zvážiť, aké poľnohospodárstvo je v Európe žiadúce. „Osobne si myslím, že by sme mali mať farmy, ktoré sú rodinného typu, udržateľné, inovatívne a zároveň atraktívne aj pre mladých ľudí.“

Súvislosti 

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Správa je odpoveďou na dokument komisie a predchádza návrhu na reformu CAP, ktorý sa očakáva 1. júna.

Reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky je úzko spojená s ďalším dlhodobým rozpočtom EÚ pre obdobie po Brexite. V osobitnom uznesení o dlhodobom rozpočte prijatom v pléne v stredu, poslanci kritizovali plány komisie na zníženie finančných prostriedkov CAP a politiku súdržnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices