zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa 2018

TALIANSKU HROZIA PREDČASNÉ VOĽBY

TALIANSKO: Formovanie vlády z euroskeptických strán Hnutie piatich hviezd a Liga severu vyvoláva strach na finančných trhoch najmä čo sa týka európskych otázok. Na funkciu ministra hospodárstva bol navrhnutý euroskeptický ekonóm Savona. To na trhoch vyvolalo opäť obavy, keďže práve on je známy svojím plánom opustiť menový blok. V nedeľu však došlo k ďalšiemu posunu. Taliansky prezident Mattarella totiž odmietol menovať do vlády navrhovaného Savonu. Nová vládna koalícia v nadväznosti na to vyhlásila, že odmietajú ďalej zostavovať vládu a požadujú predčasné voľby. Hnutie piatich hviezd dokonca pohrozilo tým, že spustí proces odvolania prezidenta. V úvode tohto týždňa sa má ešte uskutočniť stretnutie prezidenta Mattarellu s bývalým funkcionárom MMF Cottarellim, ktorý by mohol byť poverený zostavením úradníckej vlády. Tá by viedla krajinu k novým voľbám, ak by sa už nenašiel „priestor“ na zostavenie vlády.

FRANCÚZSKO: Francúzsky index PMI vo výrobe v máji podľa prvotného odhadu vzrástol o 1,3 bodu na 55,1 bodu, no naopak v službách klesol o -3,2 bodu na 54,3 bodu. V dôsledku toho si kompozitný index odpísal -2,5 bodu a klesol na úroveň 54,5 bodu.

NEMECKO: V Nemecku už strácal aj index PMI vo výrobe. Klesol v porovnaní s aprílom o -1,3 bodu na 56,8 bodu, pričom trhy neočakávali takýto výrazný pokles. Aj v prípade indexu v službách trhové odhady počítali so stagnáciou, no aj tu došlo k výraznejšiemu poklesu, a to o -0,9 bodu. Kompozitný index v Nemecku tak stratil -1,5 bodu a klesol na úroveň 53,1 bodu.

„Index nemeckej spotrebiteľskej dôvery podľa agentúry GfK dosiahol v júni tohto roka úroveň 10,7 bodu, čo predstavuje mierny pokles oproti májovej hodnote na úrovni 10,8 bodu. Nálada nemeckých podnikateľov podľa indexu IFO sa v máji nezmenila a zotrvala na aprílovej úrovni 102,2 bodu. Trhy očakávali mierne zhoršenie na rovných 102 bodov. Čo sa týka podindexov v rámci tohto indexu, pesimistické očakávania budúcnosti nemeckej ekonomiky kompenzovalo lepšie hodnotenie súčasnej situácie.

Rast nemeckého HDP dosiahol podľa finálneho odhadu v 1. kvartáli tohto roka úroveň 2,3 %, čo bolo absolútne v súlade s predchádzajúcim rýchlym odhadom a aj trhovými očakávaniami. Pod rast nemeckého hospodárstva sa podpísala predovšetkým silnejšia investičná aktivita [kapitálové investície aj investície v stavebníctve] a taktiež aj spotreba domácností,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: V eurozóne bol vývoj májových PMI indexov podobný ako v Nemecku. Výroba klesla o -0,7 bodu na 55,5 bodu, služby o -0,8 bodu na 53,9 bodu a kompozitný index PMI si tak nakoniec odpísal -1 bod a skončil na úrovni 54,1 bodu. Trhový konsenzus očakával v máji stagnáciu všetkých indexov na aprílových hodnotách. Za menový blok nepotešila ani spotrebiteľská dôvera, ktorá v máji klesla na 0,2 bodu z aprílových 0,3 bodu, pričom trhy mali optimistické očakávania o raste na úroveň 0,5 bodu.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Minulý týždeň bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia ECB, ktorá však v podstate nič prekvapujúce nepriniesla. Asi hlavnou myšlienkou bol inflačný vývoj, ktorý vidia predstavitelia ECB ako opatrný a zhodujú sa v tom, že je potrebné počkať, kým sa cenový rast ukáže ako udržateľný.

USA: Väčšina predstaviteľov Fed-u v zápise z posledného májového zasadnutia vyjadrila súhlas s tým, že ak sa výhľad US ekonomiky nezmení, bude potrebné už čoskoro opäť zvýšiť úrokové sadzby. Takýto názor majú aj trhy, ktoré očakávajú zvýšenie na júnovom zasadnutí. Dôvodom je rastúca inflácia, ktorá sa približuje k 2 %-nému inflačnému cieľu, pričom Fed je ochotný tolerovať aj vyššiu infláciu vzhľadom na priaznivý ekonomický vývoj. Tento rok už Fed hlavnú sadzbu raz zvýšil. Čo sa týka trendu ďalšieho zvyšovania, tak zhruba polovica centrálnych bankárov sa prikláňa k tomu, že tento rok budú zvyšovať sadzbu ešte 2-krát a druhá polovica si myslí, že až 3-krát. Riziká pre ekonomický vývoj vidia predstavitelia Fed-u hlavne v ochranárskej obchodnej politike D. Trumpa a jeho colných opatreniach.

Za druhým brehom Atlantiku sa narozdiel od tých európskych PMI indexy vyvíjali priaznivo, a dokonca priaznivejšie ako trhy očakávali. Zatiaľ čo index PMI vo výrobe vzrástol mierne, a to o 0,1 bodu na 56,6 bodu, tak index v službách si polepšil o 1,1 bodu na 55,7 bodu. To potiahlo nahor aj kompozitný index o 0,8 bodu na 55,7 bodu.

Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti vzrástol v 20. týždni o 11 tisíc na úroveň až 234 tisíc osôb, pričom týždeň predtým ich počet dosiahol len 223 tisíc. Trhy pritom očakávali pokles počtu žiadateľov na úroveň 220 tisíc osôb, takže aktuálny výsledok bol pre ne sklamaním. A nepotešili ani výsledky z US realitného trhu. Predaj existujúcich domov v apríli medzimesačne klesol až o -2,5 %, pričom v marci predaj vzrástol o 1,1 %. Trhový konsenzus síce odhadoval pokles predaja v apríli, ale miernejší [-0,9 %], než ku akému v skutočnosti došlo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices