utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Väzenie za pomoc utečencom. OSN zdvíha varovný prst

BUDAPEŠŤ / Po tom, čo maďarská vláda predložila parlamentu návrh zákona nazvaný Stop Šorošovi, zasiahol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Maďarov vyzýva, aby zákon obmedzujúci mimovládne organizácie stiahli. Súčasťou tejto novely je aj väzenie za poskytnutie pomoci utečencom.

Návrh predložený v maďarskom parlamente podľa Úradu vysokého komisára OSN pre migráciu obmedzuje mimovládne organizácie a súkromné osoby v podpore utečencov a žiadateľov o azyl. Úrad poukazuje na to, že kroky maďarskej vlády napadajú základné ľudské práva a slobody.

Každému musí byť jasné, že takéto zákony škodia ľuďom, ktorí sú v prvom rade nútení utekať pred vojnou, násilím a prenasledovaním vo vlastnej krajine. Tento zákon im odoberie právo na základnú humanitárnu pomoc,“ vysvetľuje Erno Simon hovorca regionálneho zastúpenia pre Maďarsko (UNHCR).

Väzenie za kúsok jedla

Vláda premiéra Viktora Orbana návrh týkajúci sa obmedzenia činnosti mimovládnych organizácií ešte sprísnila. Po novom má byť v krajine trestným činom organizovaná pomoc migrantom k legalizácii pobytu. Za mreže sa dostane človek, ktorý nelegálnym migrantom poskytne čo len jedlo, poradenstvo, či informácie o možnostiach žiadania o azyl.

„Ak niekto poskytne finančnú pomoc alebo inak podporí nelegálnu migráciu, môže ísť na rok do väzenia,“ informuje maďarský štátny tajomník, Csaba Domotor. Podľa riaditeľky maďarskej pobočky Amnesty international ide o prehĺbenie intolerancie v krajine, nenávisti voči cudzincom a rasizmu. Helsinská organizácia pracujúca s utečencami upozorňuje na nesúlad s európskymi zákonmi.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Z pomoci zločin

„Urobiť z pomoci zločin je absolútne scestné, nereálne a nekorešponduje to s legislatívou Európskej únie, rovnako ako aj s maďarskou ústavou,“ hovorí rázne Andras Lederer, zástupca helsinskej komisie.

Opatrenia z nového balíku zákona sa však majú stať súčasťou maďarskej ústavy. Podľa Maďarska je cieľom zabrániť ilegálnej migrácii a neurobiť z Maďarska zem prisťahovalcov. Pôvodný text zákona predstavil Orban ešte pred aprílovými voľbami, v ktorých jeho strana Fidesz jasne zvíťazila a získala ústavnú väčšinu v parlamente.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices