Christofer Fjellner
Europoslanec Christofer Fjellner. PHOTO: © European Union- EP.

Christofer Fjellner: Máme nový, modernejší spôsob riešenia neférových obchodných praktík

EÚ by mohla zaviesť vyššie clá na neprimerane lacné dovozy z krajín mimo EÚ. Umožniť by to mali nové pravidlá, ktoré poslanci prijali 30. mája. Viac  sa o nich dočítate v rozhovore s Christoferom Fjellnerom.

Švédsky člen skupiny EPP bol v parlamente zodpovedný za túto legislatívu, ktoré EÚ pomôžu efektívnejšie bojovať proti dumpingovým a cenovo zvýhodňovaným dovozom. Nové pravidlá by mali pomôcť skrátiť vyšetrovanie antidumpingových prípadov. Taktiež by sa malo vytvoriť asistenčné stredisko pre malé a stredné podniky. Christofera Fjellnera sme požiadali, aby nám o novej legislatíve povedal viac.

Po celom svete badať určitý trend, že krajiny sa bránia pred lacným dovozom. Čo prinesú tieto nové pravidlá?

Jedným z mojich osobných cieľov bolo, že aj keď modernizujeme naše pravidlá na ochranu obchodu, nemali by sme padnúť do protekcionizmu. A myslím si, že sa nám to podarilo. Máme nový, modernejší spôsob riešenia neférových obchodných praktík bez toho, aby boli až príliš protekcionistické.

Počas rokovaní s radou sa parlamentu podarilo presadiť zriadenie asistenčnej služby pre malé a stredné podniky. Prečo takúto službu potrebujú a čo je jej cieľom?

Pomôže malým a stredným podnikom podávať sťažnosti proti nekalým obchodným praktikám. Dnes vidíme, že veľké spoločnosti, väčšinou nadnárodné spoločnosti, používajú predovšetkým antidumpingové pravidlá, aby sa pokúsili zastaviť súťaž dumpingového alebo dotovaného tovaru. Bez ohľadu na to, ako sa tieto prostriedky pozerajú, my v parlamente sa domnievame, že je dôležité, aby k nim mal každý rovnaký prístup. Preto bolo dôležité vytvoriť asistenčnú službu malým a stredným podnikom s cieľom pomôcť im pochopiť a využívať tieto komplikované nástroje.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Stáva sa pre EÚ ťažšie nájsť správnu rovnováhu medzi podporou voľného obchodu a ochranou vlastných firiem?

Vybojovať rovnováhu medzi voľným obchodom a ochranou vlastných spoločností pretrváva už celé storočia v Európe a na celom svete. Momentálne mi to pripadá, že celosvetový protekcionizmus má navrch, ale myslím si, že my v Európe môžeme byť hrdí nato, že sme si nezvolili túto cestu. Boli sme schopní stáť presvedčivo za obchodom založeným na pravidlách a otvoreným obchodným systémom. Je to však čoraz ťažšie, keď iní, ako napríklad momentálne USA, nehrajú podľa pravidiel. Myslím, že sme odviedli dobrú prácu, ale tento boj bude pokračovať, pravdepodobne počas ďalších pár storočí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices