Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Clá miešajú burzové karty. Na obzore je obchodná vojna

WASHINGTON/BRUSEL / Donald Trump zamiešal burzovými kartami. Rozhodnutie amerického prezidenta o zvýšení cla na hliník a oceľ, ktoré uplatnil pre Európsku úniu, Mexiko, či Kanadu spôsobilo, že investori sa zbavujú akcií známych amerických značiek. Ale naopak, iné sa nakupujú. Čo môže znamenať prípadná trvalá obchodná vojna pre naše proexportné Slovensko?

Na Trumpovo rozhodnutie reagovali aj akcie legendárnych amerických motocyklov. Na obzore je obchodná vojna vzájomných protiopatrení. „Ich akcie výrazne reagovali. Harley davidson klesla, kedže sa čakalo, že EÚ zavedie sankcie na tieto výrobky,“ vysvetľuje analytik Stanislav Pánis.

Trhy tak zareagovali v predstihu na hrozby Bruselu. Na zozname sa nachádzajú aj brusnice, burbon, kukurica, či arašidové maslo. O tri percentá sa prepadli aj akcie firmy Campbell, ktorá vyrába polievky.

Niektoré si pohoršili a šli dole a naopak, niektoré najmä americké oceliarske šli raketovo hore. Naopak až sedem percent si pripísali akcie US Steel po tom, čo európskym oceliarom Trump privrel dvere. „Zavedenie ciel zlepší jeho konkurencieschopnosť na USA trhu,“ tvrdí Pánis. Ak bude obchodná vojna pokračovať, situácia sa môže zhoršiť. „Môže to následne aj spomaliť aj tempo ekonomického rastu vo svete a tým pádom aj na Slovensku, keďže sme otvorená ekonomika,“ dodáva Pánis.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Zatiaľ to ani nevyzerá, žeby sa obe strany chystali zakopať colnú sekeru vojny. „Naša ponuka bola, otočte tú zbraň od nás, sedíme tu spolu ako rovní priatelia. Momentálne sú však tieto dvere zatvorené,“ uviedla európska komisárka pre obchod, Cecilia Malmströmová. Trump zase plní svoje predvolebné sľuby a hovorí o tom, že clá sú dlhodobo nespravodlivo nastavené voči Američanom. „Mám rád voľný obchod, ale chcem spravodlivý obchod, minimálne pre našich pracovníkov a naše spoločnosti.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices