Vybor EP
Zasadnutie výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä ochranu online dát a cestná dopravu

Lepšie pracovné podmienky pre vodičov nákladných vozidiel a opatrenia na vytvorenie bezpečnejšieho online prostredia, plus oslavy obhajcov ľudských práv na celom svete.

Ochrana osobných údajov online

Ochrana online dát je pre parlament stále vysokou prioritou. Poslanci z výboru pre občianske slobody (so združením výborov AFCO, JURI a ITRE) organizujú vypočutie o ochrane osobných údajov a o tom, ako bojovať proti ich zneužívaniu na internete. Výbor bude diskutovať s odborníkmi vrátane novinárov a tzv. „whistle-blowerov“, ktorí odhalili škandál Cambridge Analytica.

Dňa 22. mája 2018 sa lídri politických skupín Európskeho parlamentu a predseda EP Antonio Tajani stretli s generálnym riaditeľom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom, aby diskutovali o zneužívaní a o ochrane osobných údajov online. Po zasadnutí bol poskytnutý zoznam písomných odpovedí.

Úpravy jednotného digitálneho trhu

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa bude hlasovať o návrhu správy o voľnom toku neosobných údajov. Cieľom návrhu je odstrániť územné obmedzenia týkajúce sa ukladania údajov na trhu EÚ a tým uľahčiť napríklad podnikom zmenu poskytovateľov cloudových služieb.

Opatrenia v doprave

Výbor pre dopravu a cestovný ruch bude v hlasovať o nových pravidlách, ktoré by mali priniesť lepšie pracovné podmienky pre vodičov. Nová právna úprava by takisto mala sprehľadniť minimálnu mzdu a pravidlá ohľadne odpočinku. Posilniť by sa mal boj proti nečestným praktikám, akými sú napríklad používanie tzv. schránkových firiem.

Sacharovova cena pre obhajcov ľudských práv má už tridsať rokov

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Od udelenia prvej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia Nelsonovi Mandelovi a Anatolimu Marčenkovi v roku 1988 uplynulo už 30 rokov. Výbory pre zahraničné veci, rozvoj a ľudské práva organizujú pri tejto príležitosti dvojdňovú konferenciu za prítomnosti bývalých laureátov a aktivistov za ľudské práva z celého sveta. S prejavom vystúpi podpredsednáčka EP Heidi Hautala a Patricia Gutiérrez, zástupkyňa demokratickej  opozície vo Venezuele, ktorej bola cena udelená minulý rok. Konferenciu môžete sledovaťv priamom prenose.

Verejné vypočutie o pesticídoch

Vo štvrtok 7. júna bude výbor EP pre pesticídy spovedať odborníkov Európskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín a z Európskej chemickej agentúry ohľadom výsledkov hodnotiacej správy a klasifikácie látok.

Európske dni rozvoja

V rámci medzinárodnej konferencie sa 5. júna predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani stretne s niekoľkými africkými lídrami: s prezidentom Rwandy Paulom Kagamom, Nigeru Mahamadouom Issoufouom a s prezidentom Libérie, Georgeom Weahom. Antonio Tajani sa tiež stretne s prezidentom Čiernej Hory Milom Djukanovičom.

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices