Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union.

Pellegrini v traktore odkázal Európskej komisii, čo si myslí o poľnohospodárskej politike EÚ

DVORY NAD ŽITAVOU / Premiér Peter Pellegrini trávil utorkový deň na poli. Dôvodom bol siedmy ročník podujatia s názvom Celoslovenské dni poľa. Vo Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky sa pod holým nebom prezentovalo až 200 vystavovateľov. Pellegrini narozdiel od svojho predchodcu, dal pred kláskami prednosť strojom. V rámci tejto najväčšej prehliadky poľnohospodárstva na Slovensku riešili dotácie aj problematické suchá.

Tridsaťjeden hektárov rozľahlú výstavnú plochu Slovenských dní poľa navštívil aj premiér. Narozdiel od svojho predchodcu ho na úvod zaujala technika. „Od mala ma fascinovali kombajny, všetky tie zberače sena, balíkovače, to bol pre mňa ako film,“ prezradil o sebe premiér Pellegrini.

V novučičkom traktore dokonca povozil aj návštevu z Európskej komisie. „Som rád, že sme priviezli viceprezidenta Európskej komisie, aby sme mu povedali, čo si myslíme o poľnohospodárskej politike, ktorú voči nám robí Brusel,“ povedal Pellegrini. Európskej komisii odkázal, že po 14 rokoch plnenia domácich úloh z Bruselu majú naši poľnohospodári právo na rovnaké dotácie ako ich kolegovia v západnej Európe.

Poľnohospodárov z roka na rok trápia aj väčšie suchá, tie ale nie sú spôsobené len klimatickými zmenami. „Kde rástli stromy, my sme to vyorali, vyhádzali, zasadili sa tam poľnohospodárske kultúry a strom nielen v časoch, keď je veľa vody, ale dokáže s ňou hospodáriť, keď je sucho,“ uviedol agropodnikateľ Stanislav Becík.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

„Musíme sa vrátiť k obnove zariadení, zavlažovacích kanálov, k podpore nákupu zavlažovacích technológii, aby sme, ak vody máme dostatok, použili na našich poliach,“ povedal Pellegrini. Nie všade sú vodné zdroje vhodné na závlahu a použitie pitnej vody je už luxusom. „Na toto bude najlepšie riešenie využite úžitkovej vody a dobudovanie systému čističiek odpadových vôd, a to má byť práve tá voda, ktorá by sa dala využiť na závlahu,“ povedal viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič.

V Čechách sa síce poľnohospodári tešia z národných dotácií o viac ako polovicu vyšších ako na Slovensku, so suchom sa trápia rovnako. „Musíme vodu dostať iným spôsobom do tej pôdy, tým, že budeme mať živočíšnu výrobu, že hnoj pôjde do pôdy, ktorý udrží štruktúru pôdy a tá vodu udrží,“ povedal prezident Agrárnej komory Českej republiky Zdeněk Jandejsek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices