cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Počet fajčiarov vo svete klesá, hoci tabak stále zabíja ročne milióny ľudí

ŽENEVA / Počet fajčiarov vo svete sa znížil a platí to najmä u nežnejšej polovičky ľudstva. Táto pozitívna informácia vyplýva zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorú zverejnili odborníci vo štvrtok v Ženeve. Každý rok predčasne na kardiovaskulárne choroby spôsobené fajčením umierajú 3 milióny ľudí, celkovo tabak ročne zabíja 7 miliónov osôb.

Kým v roku 2000 fajčilo 27 percent svetovej populácie, v roku 2016 to už bolo len 20 percent, uviedol na tlačovej konferencii Douglas Bettcher, riaditeľ WHO pre predchádzanie neprenosným chorobám. V priemyselne vyspelých krajinách sa pritom počet fajčiarov znižuje rýchlejšie.

Cieľ vytýčený WHO, teda znížiť počet fajčiarov o 30 percent medzi rokmi 2010 a 2025, ale zrejme dosiahne iba americký kontinent,povedal Bettcher. Neplatí to ale o Spojených štátoch, kde kampaň brzia spory o varovných nápisoch na škatuľkách cigariet a nedostatočné daňové zaťaženie.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V západnej Európe sa čiastočne prejavila stagnácia v počte fajčiarov, čo platí najmä o ženách. Na Blízkom Východe sa dokonca počet fajčiarov zvyšuje. Najviac obyvateľov fajčí v najľudnatejšej Číne, kde podľa správy WHO fajčí 307 miliónov ľudí. V Indii je 106 miliónov fajčiarov a v Indonézii 74 miliónov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices