Babis, Jourova
Český premiér Andrej Babiš a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová. PHOTO: © European Union.

Český premiér Andrej Babiš chce žalovať Slovensko

PRAHA / Český premiér chystá žalobu. Slovensko chce dohnať až pred Európsky súd pre ľudské práva. Prekáža mu totiž verdikt súdu o jeho spolupráci so štátnou bezpečnosťou.

Vyjadril sa tak v stredu po tom, ako ho prezident Miloš Zeman na Pražskom hrade vymenoval za predsedu vlády. Žalobu plánuje podať do 15. júna. „Chápem, že sa ľuďom nepáčim. Sú pod vplyvom stokrát opakovaných klamstiev. Samozrejme, keď médiá povedia, že som prehral súd o ŠtB, je to klamstvo, pretože som ten súd vyhral a vyhrám ho znova. Do 15. júna podám žalobu na Slovenskú republiku na Európskom súde pre ľudské práva,“ povedal politik, keď sa ho novinári pýtali na utorkový protest proti jeho menovaniu, na ktorom sa v Prahe na Václavskom námestí zišlo viac ako 10-tisíc ľudí.

Krycie meno Bureš

Babiš dlhodobo čelí obvineniam, že v spisoch niekdajšej tajnej polície figuruje ako jej spolupracovník s krycím menom Bureš. Politik to popiera a na Slovensku sa v tejto veci aj súdil s Ústavom pamäti národa. V marci podal dovolanie na Najvyššom súde SR proti rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave, ktorý v januári počas obnoveného procesu zamietol jeho žalobu, že ho v spisoch ŠtB neoprávnene evidujú ako agenta. Sudcov bratislavského súdu viazalo vlaňajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Neštandardné rozhodnutie

​Český premiér, ktorý je pôvodom Slovák, sa v stredu na hrade vyjadril, že rozhodnutie Ústavného súdu považuje za neštandardné. „Ústavný súd rozhodol tesne pred voľbami, čo považujem za veľmi neštandardné a mám informácie, že to bolo neštandardné. Ústavný súd povedal, že sme zle žalovali a nepovedal, koho máme žalovať, preto sa budem domáhať svojich práv na Európskom súde pre ľudské práva,“ povedal politik.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Slovenská strana

K plánu Andreja Babiša zaujala stanovisko aj slovenská strana a to rezorty vnútra, diplomacie a spravodlivosti. Ak žalobu reálne podá, slovenský zástupca bude náš štát pred Európskym súdom brániť. Okrem toho snahu českého premiéra nechváli ani politológ Grigorij Mesežnikov. „Je to veľmi zvláštny pokus. Priznám sa, že si nespomínam na to, že by predseda vlády nejakej krajiny žaloval cudzí štát vôbec. Naozaj ide o veľkú raritu. Nič dobré pre vzťahy medzi dvoma krajinami to neprinesie.“

Ministerstvo zahraničných vecí verí v nestrannosť. „Ak aj dôjde k podaniu žaloby, máme za to, že pán Babiš ju podá ako súkromná osoba a nie ako premiér ČR. Z tohto pohľadu nevidíme potenciál na akékoľvek ovplyvnenie bilaterálnych vzťahov,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva, Peter Susko.

Podľa expertky na zahraničné právo Európsky súd bude konať bez ohľadu na pozíciu Andreja Babiša a slovenský rozsudok ostane aj tak právoplatný. „V zásade Európsky súd pre ľudské práva konštatuje, že právo bolo porušené, alebo právo nebolo porušené. A ak to vyžaduje situácia, rozhoduje aj o zadosťučinení, ktoré má finančné vyjadrenie,“ hovorí expertka na medzinárodné právo, Lucia Mokrá.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices