zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 22. týždňa 2018

AMERICKÉ CLÁ NA DOVOZ OCELE A HLINÍKU UŽ PLATIA AJ PRE EÚ

TALIANSKO: Uplynulý týždeň európskej mene stále podkopávala nohy hlavne situácia v Taliansku, kde sa k moci dostali euroskeptické strany Hnutie piatich hviezd a Liga severu. To vyvolalo strach na finančných trhoch najmä čo sa týka ich postoju k európskym otázkam. Na funkciu ministra hospodárstva bol navrhnutý euroskeptický ekonóm Savona, ktorého však taliansky prezident Mattarella odmietol menovať do vlády. Nová vládna koalícia v nadväznosti na to vyhlásila, že odmietajú ďalej zostavovať vládu a požadujú predčasné voľby. Taliansky prezident sa medzitým stretol s bývalým funkcionárom MMF Carlom Cottarellim, ktorého poveril zostavením preklenovacej úradníckej vlády. A to smerovalo k predčasným voľbám, keďže bola veľká pravdepodobnosť, že to parlament neprijme. Predčasné voľby vyvolali obavy, že by mohlo dôjsť k rastu voličov práve týchto euroskeptických strán, čo by mohlo vyjadrovať akúsi „podporu“ ľudí opustiť menový blok. Na trhoch tak rástol strach z potenciálneho odchodu Talianska z EÚ a z narastania jeho dlhu. V dôsledku „talianskej témy“ padalo nielen euro, ale výpredaje prebiehali aj na poli talianskych dlhopisov a výnosy z nich výrazne rastli. Averzia voči riziku na trhoch mala dopad aj výnosy z dlhopisov v ďalších južných krajinách, ako napríklad Portugalsko a Španielsko. Lepšie na tom neboli ani akciové trhy v Taliansku a na periférií eurozóny a investori sa presúvali do bezpečnejších akcií a dlhopisov Nemecka a USA.

„Nakoniec však došlo k dohode a prezident Mattarella sa rozhodol menovať populistickú vládu zloženú z Hnutia piatich hviezd a Ligy severu. Strany totiž ustúpili od toho, že post ministra financií bude zastávať euroskeptický ekonóm Savona. Prezident Mattarella totiž Savonu odmietol do tejto funkcie vymenovať, nakoniec však Savona vo vláde predsa len bude a to na poste ministra pre EÚ. Predčasné voľby sú tak zrejme (minimálne nateraz) zažehnané. Obe euroskeptické strany zároveň prehlasujú, že nemajú v pláne opustiť úniu a vzdať sa spoločnej meny. Trhy sa tak momentálne upokojili a už sa neobávajú vystúpenia Talianska z eurozóny. Obavy však stále pretrvávajú čo sa týka rozpočtových plánov novej talianskej vlády na najbližšie roky,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecké maloobchodné tržby v apríli prekvapivo vzrástli o 2,3 % medzimesačne, pričom trhy čakali rast iba o 0,5 %. Májová inflácia v Nemecku [2,2 % aj podľa CPI aj HICP indexu] výrazne prekonala trhové očakávania [1,9 % pri CPI a 1,8 % pri HICP]. V apríli totižto spotrebiteľské ceny v Nemecku rástli podstatne pomalšie [podľa CPI o 1,6 % a podľa HICP o 1,4 %]. Z Nemecka prišli pozitívne čísla nielen čo sa týka inflácie, ale aj trhu práce. Miera nezamestnanosti v máji klesla o 0,1 p. bodu na 5,2 %.

EUROZÓNA: Aj v menovom bloku rast spotrebiteľských cien v máji zrýchlil na 1,9 % z aprílových 1,2 %. Aj jadrová inflácia si zrýchlila svoju dynamiku rastu z 0,7 % medziročne na 1,1 %. Pozitívne európske výsledky doplnili priaznivé čísla z trhu práce menového bloku. Miera nezamestnanosti v eurozóne v apríli klesla o 0,1 p. bodu na 8,5 %. Trhy prekvapila aj dôvera v ekonomiku eurozóny, ktorá síce klesla v máji na 112,5 bodu, no trhový konsenzus počítal s poklesom na 112 bodov.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

USA: Spotrebiteľská dôvera podľa Conference Board v máji dopadla v súlade s trhovými očakávaniami na úrovni 128,0 bodu. Predstavovalo to ale zlepšenie oproti aprílovej úrovni 125,6 bodu, ktorá bola však revidovaná smerom dolu [z predchádzajúcej hodnoty 128,7 bodu]. Zmena zamestnanosti podľa ADP reportu, ktorý je predskokanom oficiálnych vládnych štatistík, dosiahla 178 tisíc nových pracovných miest, no trhy čakali rast až na úroveň 190 tisíc nových pozícií. Ani anualizovaný rast US hospodárstva za prvý kvartál tohto roka [2,2 %] nenaplnil trhové očakávania, keďže trhy očakávali rast oproti záverečnému štvrťroku vlaňajška o 2,3 %.

Americké clá na dovoz ocele a hliníku už platia aj pre EÚ. Koncom mája skončila platnosť výnimky z amerických dovozných ciel a americká administratíva ju ďalej nepredlžila. US minister obchodu Wilbur Ross oznámil, že od júna začnú USA uplatňovať 25 %-né clá na dovoz ocele a 10 %-né clá na dovoz hliníku z EÚ, Kanady aj Mexika. Tieto krajiny mali doteraz výnimku a EÚ sa snažila získať trvalú výnimku z amerických ciel, čo sa jej však nepodarilo. Šéf Európskej komisie Juncker označil Trumpov krok za jasný protekcionizmus a zároveň uviedol, že EÚ taktiež uvalí clá na rôzne produkty dovážané z USA. Mohlo by ísť o produkty ako ryža, brusnice, kukurica, arašidy, ale taktiež burbon či výrobky z ocele.

ŠPANIELSKO: Španielsky parlament cez víkend vyslovil nedôveru vláde Mariana Rajoya, proreformného politika, ktorý previedol Španielsko finančnou krízou. Rajoyovi sa stala osudným korupčná kauza, pri ktorej súd uznal, že jeho Ľudová strana z nej profitovala a uvalil jej pokutu. Ide o jeden z najväčších korupčných škandálov v krajine. Zo situácie profitoval opozičný politik Sánchez, ktorý podal návrh na vyslovenie nedôvery Rajoyovi, a jeho Španielska socialistická robotnícka strana sa tak dostala k moci. Pôjde však len o menšinovú vládu, keďže Sánchezova strana bude mať v 350-člennom parlamente len 84 kresiel. Zloženie novej vlády by malo byť známe tento týždeň. Už teraz sa však špekuluje o tom, že životnosť tejto vlády môže byť veľmi krátka, vzhľadom na to, že bude len menšinová.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices