europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä budúcnosť EÚ a kybernetickú bezpečnosť

Budúcnosť EÚ, jadrová dohoda s Iránom, budúcoročné voľby do EP, bezpečné využívanie dronov, kybernetická bezpečnosť, justičná reforma v Poľsku – to je program v Európskom parlamente na tento týždeň.

Budúcnosť EÚ: Rozprava s holandským premiérom Ruttem

Predseda vlády Holandského kráľovstva Mark Rutte sa v stredu ako siedmy líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami o budúcnosti Únie. Rozpravy sa zúčastní aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Jadrová dohoda s Iránom: Možnosti EÚ po rozhodnutí USA

Poslanci budú v utorok diskutovať so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini o dôsledkoch rozhodnutia prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom a reakcii EÚ na tento krok.

Priority poslancov pred júnovým samitom lídrov EÚ
Poslanci v utorok predstavia svoje očakávania v súvislosti s blížiacim sa júnovým stretnutím hláv štátov a vlád EÚ. Samit lídrov Únie sa zameria na migráciu, bezpečnosť a obranu, dlhodobý rozpočet EÚ po roku 2020, reformu eurozóny a rokovania o brexite.

Budúcoročné voľby do EP: Konečné hlasovania o prerozdelení poslaneckých kresiel

Parlament čaká v stredu konečné hlasovanie o povolebnom prerozdelení poslaneckých kresiel. Po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ by sa mal počet poslancov EP znížiť zo 751 na 705, Slovensko by však malo získať o jeden mandát viac.

Bezpečné využívanie dronov: Hlasovanie o nových celoúniových pravidlách

Poslanci budú v pondelok diskutovať a v utorok hlasovať o novej legislatíve, ktorá by mala zvýšiť bezpečnosť prevádzky dronov a zjednotením pravidiel prispieť k rozvoju trhu s bezpilotnými lietadlami v celej Únii. 

Justičná reforma v Poľsku: Rozprava s Fransom Timmermansom
Poslanci budú v stredu popoludní diskutovať s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o najnovšom vývoji v súvislosti s reformou poľského súdneho systému.  

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Miliardová pomoc pre Ukrajinu na roky 2018 a 2019

Poslanci budú v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o návrhu na poskytnutie jednej miliardy eur vo forme pôžičiek finančne vyčerpanej Ukrajine.

Dosiahnutý pokrok pri prehlbovaní hospodárskej a menovej únie

Parlament bude v utorok diskutovať s Európskou komisiou o pokroku pri prehlbovaní hospodárskej a menovej únie na základe v decembri zverejnených návrhov exekutívy EÚ.  

Kybernetická bezpečnosť: Zintenzívnenie spolupráce EÚ a NATO

Možnosti posilnenia kybernetickej obrany EÚ, vrátane zriadenia tímov rýchlej kybernetickej reakcie, podpory vojenského programu Erasmus pre mladých dôstojníkov, účasti na kybernetických cvičeniach a užšej spolupráce s NATO, budú v utorok predmetom plenárnej rozpravy, v nadväznosti na ktorú prijmú poslanci v stredu nelegislatívne uznesenie.  

Zamrznutý konflikt v Gruzínsku: Hľadanie riešení

Takmer desať rokov po ruskej invázii do Gruzínska, ktorá zakonzervovala zamrznutý konflikt krajiny s Ruskom podporovanými samozvanými republikami Abcházsko a Južné Osetsko, budú poslanci v utorok diskutovať o súčasnej situácii a bezpečnostných hrozbách v danom regióne so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. Závery rozpravy zhrnú do uznesenia, o ktorého znení budú hlasovať vo štvrtok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices