Mogherini, Johnson
Federica Mogherini, vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a britský minister zahraničia Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Johnson upozorňuje Britov: Odchod krajiny z EÚ môže skončiť krachom

LONDÝN / Britský minister zahraničia Boris Johnson pripustil, že odchod krajiny z Európskej únie by mohol nakoniec skončiť krachom. Počas súkromnej večere v stredu, so skalnými podporovateľmi brexitu z radu vládnych konzervatívcov, taktiež priznal rastúci obdiv voči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Ten by podľa neho viedol jednania s Bruselom o podmienkach odchodu z EÚ omnoho ráznejšie než Briti. Johnsonove výroky si tajne nahral jeden z účastníkov akcie a predal spoločenskému webu Buzzfeed.

Johnson prehlásil, že jednanie speje k chvíli pravdy a do fázy, kedy Briti začnú byť bojovnejší. Brexit sa podľa neho tak či tak uskutoční a bude nezvratný. Je tu ale riziko, že to nebude ten brexit, čo vlastne chceli. „Musíte sa zmieriť so skutočnosťou, že to taktiež môže skončiť krachom. Nechcem, aby niekto behom krachu panikáril. Žiadnu paniku,“ vyhlásil Johnson ale s presvedčením, že nakoniec všetko dobre dopadne.

Johnson sa taktiež priznal, že stále viac obdivuje Trumpa, pretože verí, že jeho šialenstvo má svoju metodiku. „Predstavte si, keby brexit robil Trump. Šiel by do toho veľmi tvrdo. Všetko by sa rozpadlo, nastal by všade chaos. Všetci by si mysleli, že sa zbláznil. Lenže ono by to vlastne niekam mohlo viesť,“ zdôraznil minister pred 20 členmi skupiny Conservative Way Forward ( Konzervatívna cesta vpred), ktorá tvrdí, že sa k nej hlási stovka poslancov Konzervatívnej strany.

Minister obvinil vyjednávačov EÚ, že jednajú tvrdo len preto, aby odradili ďalších potencionálnych odpadlíkov od snahy úniu opustiť. Zľahčil taktiež problém otvorenej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorý komplikuje jednanie o tom, či Británia zostane alebo nezostane členom colnej únie. Rastúci počet členov oboch komôr britského parlamentu si myslí, že ju Británia nebude môcť opustiť.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Britskí minister financií Philip Hammond počas návštevy Berlína povedal, že uprednostňuje radšej ovzdušie spolupráce než konfrontačný prístup pri vyjednávaní o brexite. Dodal, že mu to hovoria jeho dlhoročné skúsenosti, týkajúce sa vyjednávania s Nemeckom, Britmi a Talianskom. „Moja skúsenosť bola taká, že prístup založený na spolupráci je obecne produktívnejší než prístup konfrontačný,“ uviedol. Zároveň poznamenal, že by radil svojim kolegom, aby takto pristupovali k európskym partnerom, pokiaľ naozaj chcú dobrú dohodu o brexite. „Hľadanie vzájomne prospešného výsledku je jedinou cestou vpred, to je pevný zámer našej vlády. Theresa May, predsedkyňa vlády, to povedala veľmi jasne,“ skonštatoval Hammond.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices