Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Stabilita na Ukrajine je životným záujmom Slovenska

Európsky parlament dnes schválil finančnú pomoc Ukrajine vo forme pôžičiek v celkovej výške viac ako 1 miliardy eur. Tieto prostriedky sú určené na prehlbovanie reforiem, ktoré Ukrajinu posunú bližšie k funkčnému a stabilnému štátu.

Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) je to dôležitý krok k približovaniu Ukrajiny k Európskej únii, no bude potrebné pozorne sledovať, ako sa tieto prostriedky využívajú. 

„Od roku 2014 dokázala Ukrajina v mimoriadne komplikovanej situácii a a za plnej ruskej vojenskej agresie urobiť väčší pokrok, ako za posledných 20 rokov. Liberalizoval sa trh s energiami, znížila sa korupcia, zlepšilo podnikateľské prostredie, reformovala sa armáda. No to nestačí. Je v životnom záujme Európskej únie aj Slovenska, aby bola Ukrajina stabilným a prosperujúcim štátom. Okrem knoh-how ponúkame Ukrajine pomoc aj vo forme krátko a strednodobých pôžičiek. Budeme však musieť pozorne sledovať, či sú vynakladané tak, aby ukrajinskej ekonomike a ukrajinským občanom pomohli.“

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices