Parlament schválil miliardovú pomoc pre Ukrajinu na roky 2018 a 2019

EP v stredu schválil poskytnutie makrofinančnej pôžičky Ukrajine vo výške jednej miliardy eur, ktorá by mala pokryť časť potrieb vonkajšieho financovania krajiny v rokoch 2018 a 2019.  

Parlament pomerom hlasov 527 (za): 124 (proti): 29 (zdržalo sa hlasovania) podporil návrh Európskej komisie, na základe ktorého by mala EÚ poskytnúť Kyjevu ďalší balík makrofinančnej pomoci (MFA).

Poslanci však presadili prijatie spoločného vyhlásenia EP, Rady a Komisie s jasnými podmienkami, ktoré musí Ukrajina pred uvoľnením prostriedkov splniť. Dôvodom tohto kroku sú obavy v súvislosti s pomalým tempom reforiem a nedostatočným bojom proti korupcii v krajine.

Spoločné vyhlásenie troch inštitúcií EÚ, ktoré je pripojené k dnes schválenému rozhodnutiu, zdôrazňuje, že finančná pomoc pre Ukrajinu je podmienená plným rešpektovaním účinných demokratických mechanizmov, vrátane pluralitného parlamentného systému, ako aj zásad právneho štátu a ľudských práv zo strany Kyjeva. Prostriedky EÚ by mali byť využité na štrukturálne reformy, ktoré povedú k zníženiu chudoby a tvorbe pracovných miest v krajine.

Poslanci tiež trvali na naviazaní finančnej pomoci na pokrok Kyjeva v boji proti korupcii, ktorého súčasťou má byť reálne zriadenie špecializovaného protikorupčného súdu na základe odporúčaní Benátskej komisie Rady Európy. Ukrajinský parlament zriadenie súdu schválil dňa 7. júna.

Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť budú napĺňanie politických podmienok priebežne sledovať a svoje výhrady zverejňovať. Komisia by v prípade ich neplnenia mala dočasne pozastaviť alebo zrušiť vyplácanie pomoci.

Vyhlásenie spravodajcu

„Cieľom tejto pomoci je prispieť k hospodárskej stabilizácii krajiny a [súčasťou rozhodnutia] sú pevne stanovené podmienky, ktoré majú zaistiť, že peniaze poslúžia tomuto účelu. Ukrajina tiež musí pred uvoľnením prostriedkov prijať drastické opatrenia na vysporiadanie sa s korupciou. S veľkým uspokojením vítam minulotýždňové prijatie zákona o Najvyššom protikorupčnom súde na Ukrajine: znamená to, že Ukrajinci berú svoj záväzok vážne,‟ uviedol spravodajca Jaroslaw Walesa (EPP,PL).

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

Reakcie slovenských poslancov

„Ukrajina urobila v mimoriadne ťažkej situácii za posledné roky veľký pokrok. Aby sa potrebné reformy mohli ďalej prehlbovať a situácia v krajine stabilizovať, musíme jej pomôcť finančne aj skúsenosťami. Budeme však žiadať aj konkrétne výsledky a transparentné použitie týchto prostriedkov,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Parlamentom schválený návrh musí odobriť pred vstupom do platnosti aj Rada (ministrov) EÚ. Malo by sa tak stať dňa 26. júna.

Makrofinančná pomoc EÚ je mimoriadny núdzový nástroj zameraný na riešenie závažných ťažkostí s platobnou bilanciou v tretích krajinách. Od začiatku krízy na Ukrajine v roku 2014 ide už o štvrtý program pomoci Kyjevu, ktorý dopĺňa ďalšie formy finančnej podpory krajiny. V rámci prvých troch programov bola Ukrajine poskytnutá pomoc vo výške 2,8 miliárd eur. Uvoľnenie ďalších 600 miliónov eur však bolo v januári 2018 zablokované, nakoľko Ukrajina neprijala opatrenia, ktorými bola pôžička podmienená.

Medzinárodný menový fond (IMF) vypočítal, že rozdiel medzi finančnými potrebami Ukrajiny a jej dostupnými zdrojmi bude v rokoch 2018 až 2019 tvoriť približne 3,6 miliárd eur.

Európska únia je najväčším obchodným partnerom Kyjeva. Z celkového objemu obchodu EÚ tvorí obchodná výmena s Ukrajinou 0,8%.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices