Urmas Paet
Europoslanec Urmas Paet. PHOTO: © European Union- EP.

Urmas Paet: Kybernetická obrana je zodpovednosťou každého členského štátu

Európa čelí kybernetickým útokom či už na civilné, alebo armádne ciele. Poslanci EP preto žiadajú zintenzívniť spoluprácu medzi jednotlivými členskými krajinami.

Kybernetické útoky môžu mať množstvo cieľov, od osobných ako mobilný telefón, či e-peňaženka, cez inštitúcie ako nemocnice, elektrárne, po systémy riadenia letovej prevádzky alebo armádu. Poslanci budú tento týždeň hlasovať o správe, ktorá vyzýva členské štáty na posilnenie kybernetickej ochrany a na bližšiu spoluprácu medzi sebou. Prinášame vám rozhovor s jej autorom Urmasom Paetom (ALDE, Estónsko).

Ak by ste mali hodnotiť kybernetickú obranu EÚ na stupnici od 1 do 5, pričom 1 by bola vynikajúca a 5 by bola nedostatočná, ako je na tom EÚ a prečo? 

S trochou optimizmu by som povedal, že 2. Situácia nie je zlá, ale máme rezervy. Kľúčovým problémom je, že kybernetická obrana je zodpovednosťou každého členského štátu. EÚ sa môže snažiť o ich lepšiu spoluprácu, mať jednotnejšie štruktúry na boj proti počítačovej kriminalite a kybernetickým útokom, či byť pripravení konať v prípade potreby. A v neposlednom rade poskytnúť platformu pre spoluprácu s NATO a tretími krajinami. Kybernetická ochrana je medzinárodná záležitosť prepojená tak, že ak je jeden členský štát veľmi slabý, môže to bohužiaľ poškodiť všetky ostatné.

Akú konkrétnu úlohu teda EÚ môže hrať v kybernetickej obrane?

Únia môže podporiť vytváranie jednotnej infraštruktúry vo všetkých členských štátoch, čo by uľahčilo spoluprácu a zároveň by viedlo ku zjednodušeniu výmeny poznatkov, čím by sme získali celkový obraz o Európe. V súčasnosti nám však chýba viac ako stotisíc odborníkov, ktorí by boli schopní zaoberať sa touto problematikou.

Kybernetická obrana je prirodzenou súčasťou Európskej obrannej spolupráce a Európskej obrannej únie. Kybernetický priestor sa stal súčasťou vojenskej obrannej sféry, ako je vzduch, more a pôda.

Keď bežní ľudia hovoria o kybernetickej ochrane, majú skôr na mysli ochranu osobných údajov, či bezpečnosť platieb v online podobe. Vaša správa sa ale viac týka vojenských cieľov v oblasti kybernetickej ochrany. Prelínajú sa tieto dva svety, vojenský a civilný, nejakým spôsobom?

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Táto správa je predovšetkým o kybernetickej obrane, ale neexistuje čiara, ktorá by nejako oddeľovala kybernetickú obranu a kybernetickú bezpečnosť. Všetky moderné systémy v Európe využívajú IT, alebo počítače. V prípade, ak by došlo ku kybernetickému útoku napríklad na atómovú elektráreň, viete si asi domyslieť, že následky by boli fatálne. Tá hranica medzi vojenskou obranou a civilnou, či verejnou, alebo osobnou ochranou je veľmi tenká. Vlani v lete sme zaznamenali útok na britskú nemocnicu a bolo iba šťastie, že nikto pri tom nezomrel. Obrovské riziko ale predstavujú napríklad potenciálne útoky na systémy riadenia letovej, či železničnej prevádzky.

Musíme byť pripravení ísť do ofenzívy. Nestačí sa iba jednoducho brániť, niekedy je dôležité byť aktívny. Napríklad, keď viete, odkiaľ útoky pochádzajú.

Máme teraz očakávať zvýšený počet kybernetických útokov? Mali by sa ľudia začať nejako špeciálne pripravovať, aby boli schopní reagovať?

Krátka odpoveď je áno. Každý jeden užívateľ internetu by mal dobre zvážiť svoju „online hygienu“, to ako sa na internete chová. Vláda a politici by mali zvážiť potenciálne následky kybernetického útoku. Pevne však verím, že povedomie o potenciálnej hrozbe sa zvýši na všetkých úrovniach.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices