benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Boj proti korupcii je výzvou, ktorá sa nikdy nekončí

Posledný deň prebiehajúceho plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bude venovaný aj otázkam boja proti korupcii. Ide o globálny fenomén, pričom na svete neexistuje krajina, ktorej by sa tento neduh netýkal. 

Z hľadiska miery korupcie a jej vnímania však medzi jednotlivými štátmi, a to aj v rámci Európskej únie existujú značné rozdiely. Je preto nevyhnutné, aby ich predstavitelia dokázali nielen schváliť, ale najmä prakticky implementovať účinné protikorupčné politiky a súvisiace opatrenia. Vďaka nim je postupne možné jednoduchšie odbúravať tento protispoločenský a často v mnohom aj protiprávny jav,“ priblížila poslankyňa EP Monika Beňová.

Prijatá právna regulácia týkajúca sa boja proti korupcii je pritom v mnohých prípadoch veľmi dômyselná. Problémom však býva práve jej uplatňovanie. Boj proti korupcii je zároveň výzvou, ktorá sa nikdy nekončí. Napriek rôznym samozvaným bojovníkom proti nej, sa bude vždy objavovať v nových formách, pre ktoré je potrebná prevencia a primeraná reakcia,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Nevyhnutné je aj dôsledné posilňovanie ochrany oznamovateľov korupcie. Tu je priestor aj na spoločné európske riešenie, ktoré zabezpečí harmonizáciu a rovnaké podmienky pre tých, ktorí majú záujem pomáhať pri odhaľovaní podvodov v jednotlivých členských štátoch,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices