utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Azylový škandál v Nemecku. Migrantom udeľovali povolenia nelegálne

BRÉMY / Len pred pár dňami nemecká kancelárka Angela Merkel priznala, že prerozdeľovanie imigrantov, neprinieslo do Európy pokojnú atmosféru. Momentálne sa na ňu valí aj škandál okolo Spolkového úradu pre migráciu a utečencov.

Škandál vypukol najprv v Brémách, ale postupne sa objavujú stále nové informácie. Frank-Jürgen Weise, ktorý z poverenia Merkel riadil BAMF (Spolkový úrad pre migráciu a utečencov) od októbra 2015, v osobných rozhovoroch kancelárku informoval o preťaženosti zamestnancov a chaose v úrade.

Weise na konci roka 2017 vo svojej záverečnej správe uviedol: „Ešte nikdy som sa počas svojej profesionálnej kariéry nestretol s tak zlým stavom úradu.“ Vo svojej správe upozornil na nedostatky v riadení úradu a rovnako vytýkal pochybenia spolkového ministra vnútra.

Ďalším z problémov, na ktoré upozornil, bolo prekročenie práv šéfky brémskeho úradu. Ulrike B, mala neoprávnene udeliť azyl najmenej 1200 migrantom, prevažne Kurdom. Väčšina z nich pritom bola klientmi právnika Irfana C., s ktorým údajne šéfka úradu udržiavala intímny vzťah, aj napriek tomu, že je ženatý so štyrmi deťmi. Právnik údajne zvážal svojich klientov do Brém z iných častí Nemecka. Predmetom vyšetrovania je, či išlo o nedbanlivosť alebo korupčný zámer.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Žiadosti z brémskej pobočky bude BAMF spätne kontrolovať až po obdobie roku 2000. Preverovanie, ktoré bolo uskutočnené doteraz ukázalo, že viac ako tretina žiadostí nemala byť schválená.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices