rokovanie EU Australia
PHOTO: © European Union.

EÚ a Austrália začali rokovať o komplexnej a ambicióznej obchodnej dohode

Komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová spolu s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom a ministrom obchodu Stevenom Ciobom oficiálne začali rokovania o komplexnej a ambicióznej obchodnej dohode medzi EÚ a Austráliou v austrálskom hlavnom meste Canberra.

Cieľom týchto rokovaní bude odstraňovať prekážky v obchodovaní s tovarom a so službami, vytvárať príležitosti pre malé a veľké podniky, ako aj nastaviť ambiciózne pravidlá podobné iným obchodným dohodám EÚ, a tým prispieť k formovaniu globálneho obchodu.

Začatie rokovaní s Austráliou je súčasťou agendy EÚ pre otvorený a spravodlivý obchod. Tomuto kroku predchádzalo zavŕšenie rokovaní s Japonskom v minulom roku a s Mexikom počas tohtoročnej jari, ako aj nadobudnutie platnosti obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou v septembri minulého roka. Budúca dohoda medzi EÚ a Austráliou ešte viac upevní angažovanosť EÚ v ázijsko-tichomorskom regióne.

Komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová povedala: „Teším sa, že Austrália sa pripojí k nášmu čoraz širšiemu okruhu partnerov s podobným zmýšľaním. V neľahkých časoch je povzbudivé vidieť, že Austrália zdieľa naše odhodlanie napĺňať pozitívnu obchodnú agendu a presvedčenie, že dobré obchodné dohody sú výhodné pre obe strany. Výsledkom našich rokovaní bude dohoda, ktorá bude jasným prínosom pre EÚ aj pre Austráliu. Vďaka tejto dohode pribudnú hospodárske príležitosti pre podniky, či už veľké, alebo malé, a vzniknú pracovné miesta.“

Po dnešnom oznámení bude nasledovať prvé oficiálne kolo rokovaní medzi rokovacími tímami oboch strán, ktoré sa uskutoční v Bruseli od 2. do 6. júla.

Austrália je jednou z najrýchlejšie rastúcich rozvinutých ekonomík na svete. Nedávno dojednala dohodu o komplexnom a progresívnom transpacifickom partnerstve s ďalšími desiatimi krajinami v tichomorskom regióne. Budúca dohoda medzi EÚ a Austráliou umožní európskym spoločnostiam rovnocenne súťažiť s podnikmi z krajín, s ktorými Austrália už má uzatvorené obchodné dohody.

EÚ je už dnes druhým najväčším obchodným partnerom Austrálie. Dvojstranný obchod s tovarom medzi EÚ a Austráliou v posledných rokoch stabilne rástol a minulý rok dosiahol takmer 48 miliárd eur. Na vývoze EÚ do Austrálie sa najviac podieľajú odvetvia dopravných zariadení, strojov, prístrojov a zariadení, chemických látok, potravín a služieb. Dvojstranný obchod so službami predstavuje približne 28 miliárd eur. Dohoda by mohla zvýšiť objem obchodu s tovarom medzi oboma partnermi o viac ako jednu tretinu. 

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Návšteva komisárky Malmströmovej v Austrálii

Počas svojho pobytu v Austrálii sa komisárka stretne s generálnym guvernérom Austrálie Petrom Cosgroveom, ministerkou zahraničných vecí Julie Bishopovou, ministrom poľnohospodárstva Davidom Littleproudom, ako aj so zástupcami opozície. Dnes vystúpi s prednáškou na pôde Austrálskej národnej univerzity v rámci aktuálneho ročníka jej cyklu Schuman Lecture. Témou prednášky bude EÚ a Austrália: globálna aliancia pre obchod.

Komisárka Malmströmová bude diskutovať za okrúhlym stolom so zástupcami austrálskych podnikov a stretne sa aj s európskymi podnikmi, ktoré pôsobia v Austrálii. V sprievode veľvyslanca EÚ Michaela Pulcha bude mať príležitosť stretnúť sa aj so zástupcami austrálskej občianskej spoločnosti, a to okrem iného so zástupcami organizácii zameraných na oblasť klímy a ľudské práva, s odborovými zväzmi a akademickou obcou.

Počas svojho pobytu v Sydney v utorok navštívi ústredie spoločnosti Cicada Innovations, ktorá funguje ako inkubátor pre začínajúce podniky špičkových technológii. Komisárka sa tu stretne so začínajúcimi podnikmi z oblastí, ako je robotika, technológie wi-fi novej generácie či zdravotnícky materiál.

Po ukončení svojej návštevy Austrálie komisárka Malmströmová zamieri do Wellingtonu, kde tento štvrtok (21. júna) otvorí obchodné rokovania medzi EÚ a Novým Zélandom.

Súvislosti

Rada Európskej únie 22. mája prijala rozhodnutie, ktorým povolila začatie rokovaní o obchodnej dohode medzi EÚ a Austráliou.

EÚ a Austrália dosiaľ rozvíjajú svoje obchodné a hospodárske vzťahy na základe rámca partnerstva medzi EÚ a Austráliou z roku 2008.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices