Matecna
Gabriela Matečná, PHOTO: © European Union- EP.

Matečná: Výrazne viac povinností za menej peňazí nie je voči farmárom fér

Ministri pôdohospodárstva členských krajín EÚ počas rokovaní až do neskorých nočných hodín vyjadrovali nespokojnosť s návrhom Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) Európskej komisie (EK). Rokovania o budúcej podpore farmárov v EÚ tak budú veľmi náročné.

„Nesúhlasíme s návrhom stropovania, ktoré nezohľadňuje rôznorodosť poľnohospodárstva v EÚ. Taktiež viazanie platieb na produkciu nemá klesať, ako navrhuje komisia, ale malo by stúpať. A návrh komisie neprináša zjednodušenie, ale práve naopak zvýšenie administratívy pre krajiny, inštitúcie a dokonca aj pre samotných farmárov. Ide tak proti deklarácii samotnej komisie, že budúcnosť má byť jednoduchšia,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Podľa slovenskej agroministerky nie je dostatočné ani dorovnanie platieb pre slovenských poľnohospodárov.

Problematickým pre takmer všetky členské krajiny sa javí aj zavedenie nového pojmu „skutočný farmár“, ktorý v novej legislatíve navrhuje Európska komisia a jeho význam nie je jasný väčšine krajín. Už v terajšom období je pritom zavedený pojem „aktívny farmár“, s ktorým mali mnohé členské krajiny komplikácie. Slovensko trvá na tom, aby si jednotlivé členské krajiny mohli zadefinovať skutočného farmára podľa vlastných potrieb.

Viac..  Európska komisia predkladá návrhy opatrení na zníženie administratívnej záťaže poľnohospodárov

„Financovanie Spoločnej poľnohospodárskej politiky sa má znížiť o päť percent v bežných cenách. Od farmárov však komisia žiada výrazne väčšie zaťaženie. Až 40 % z rozpočtu priamych podpôr má ísť na environmentálne opatrenia. Komisia tak chce od našich farmárov vyrobiť viac verejných statkov, viac krajinotvorby, znižovanie dopadov klimatických zmien, vodohospodárske opatrenia, ale za oveľa menej prostriedkov. Výrazne viac povinností za menej peňazí nie je voči farmárom fér a nemôžeme sa s tým stotožniť,“ zdôraznila Gabriela Matečná. Rokovania o novej SPP tak budú náročné. Slovensko si už teraz hľadá spojencov. Tými najbližšími budú Česká republika, Poľsko a Maďarsko, s ktorými bude slovenská šéfka agrorezortu už čoskoro bilaterálne rokovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices