Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Začal sa reálny celoeurópsky boj s kybernetickými hrozbami

Dnes už otázka neznie, či, ale kedy sa staneme svedkami ďalšieho rozsiahleho kybernetického útoku. Kým také ataky sa vo väčšine prípadov týkajú ukradnutia dát alebo odmietnutia služby na internete, nemusia ostať iba pri tom.

Nelegálna infiltrácia do systémov kritických infraštruktúr môže v najhoršom prípade vznietiť petrochemickú spoločnosť či znefunkčniť celú sieť nemocníc, ako sa o to vlani pokúšali hackeri v Saudskej Arábii a Veľkej Británii. Ani Slovensko nie je imúnne, čo dokazujú opakované nedávne DDoS útoky na SHMÚ, portál slovensko.sk a RTVS.

Jedna z najväčších hrozieb roka

Digitálne hrozby sú však dnes veľmi rôznorodé a zachádzajú ďaleko nad rámec kybernetických útokov. Nemôžeme zabúdať na propagáciu teroristických skupín, online špionáž či dezinformačné kampane. Najmä nedávny škandál s nezákonným získaním dát používateľov Facebooku spoločnosťou Cambridge Analytica ukazuje, že regulačné a legislatívne medzery môžu mať za následok masové ovplyvnenie verejnej mienky. Aj experti sa zhodujú, že kybernetické útoky patria medzi najočakávanejšie
a najzávažnejšie globálne hrozby, ktorým bude svet čeliť v aktuálnom roku.

Pomôcť má rýchla kybernetická reakcia

Napriek tomu dnešná európska kybernetická reakcia nepostačuje. Štátne kapacity zostávajú nezosúladené. S cieľom odstrániť tento problém sme v Európskom parlamente na júnovom plenárnom zasadnutí prijali uznesenie o posilnení kybernetickej obrany v Únii. Jedným z jeho najdôležitejších opatrení je zriadenie európskeho tímu rýchlej kybernetickej reakcie. Ten má včas a efektívne odvracať digitálne hrozby.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Investície do prevencie, detekcie a monitorovania hrozieb sú však rovnako nesmierne dôležité. Iniciatívy v tejto oblasti musia začať skvalitnením inštitucionálnej spôsobilosti a získaním vysokokvalifikovaných špecialistov. Takéto kapacity by pomohli tiež efektívne reagovať na vyvíjajúce sa technológie v oblasti umelej inteligencie, internetu vecí či robotiky. Výrazne by sa tým posilnila naša schopnosť nielen brániť sa neustále meniacim sa výzvam, ale využiť pritom nové technológie v náš prospech.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices