peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podpora eura podľa prieskumu trhá rekordy. Slováci európskej mene veria

BRUSEL / Euro trhá rekordy a to nie na finančných trhoch, ale v povedomí Európanov. Na Slovensku dokonca viac ako je priemer únie. Priaznivci eura veria aj v dobrú hospodársku situáciu únie a svojich krajín.

O rok sú voľby do Európskeho parlamentu, tak si Brusel urobil prieskum po celej Európe. Ekonomike sa od roku 2015 opäť začalo dariť a hospodársku situáciu hodnotí prvýkrát od roku 2007 viac ľudí pozitívne ako naopak. Až v 25 členských štátoch väčšina uviedla, že európske hospodárstvo je v dobrom stave. Na Slovensku to nie je zlé, ale slabšie ako je priemer Únie a stav svojho hospodárstva vnímame najhoršie z okolitých krajín. „Slováci vnímajú stav svojho hospodárstva v rámci V4 najmenej pozitívne. Kým v Českej republike je to až 75 percent, tak na Slovensku len 44,“ povedala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello.

Čo ale majú Slováci radi a čomu dôverujú je spoločná euromena. „Priemer Európskej únie je 74 percent, kým na Slovensku je to až 77 percent,“ povedala Cappello. „Okrem výnimky krízy okolo eura je spoločná mena to, čo na integrácii Slováci najviac oceňujú. Spolu s možnosťou užívať si voľný pohyb,“ uviedla šéfredaktorka Euractiv.sk Zuzana Gabrižová.

Podpora menovej únie dosahuje rekordnú úroveň nielen u nás, ale naprieč celou Európou. „Momentálne je euro vnímané ako stabilná a bezpečná mena. Na druhej strane to riziko tu stále je, že to opäť vypukne,“ povedala analytik Tatra Banky Boris Fojtík.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Rizikom sú najmä južné štáty. Aj napriek pozitívnemu vnímaniu eura sa neočakáva, žeby sa mala eurozóna v najbližšom čase rozširovať. Na kandidátke je momentálne sedem krajín a ani jedna z nich nespĺňa maastrichtské kritériá. „Z tých krajín východného bloku prejavuje ochotu len Bulharsko. Slovensko by mali zaujímať krajiny V4, ale z tých to, bohužiaľ, momentálne ani jedna neplánuje,“ dodala Gabrižová.

Prieskum poukázal na rôznorodosť európskeho spoločenstva. Kým na severe v takom Luxembursku, či v Holandsku verí v národné hospodárstvo až 93 percent obyvateľstva, v Grécku len dve percentá. Na chvoste pozitívneho vnímania ekonomiky sú všetko krajiny juhu. Prieskum sa v únii konal na základe osobných rozhovorov a zúčastnilo sa na ňom vyše 33 000 ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices