utecenci, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V zlom psychickom i fyzickom stave, no konečne na pevnine. Lode s migrantmi zakotvili v Španielsku

VALENCIA / Tri lode na čele s plavidlom Aquarius už zakotvili v prístave vo Valencii. Vyše 600 migrantov je po vyčerpávajúcich dňoch na mori v zlom fyzickom i psychickom stave. Španielska vláda im poskytne špeciálne dokumenty, ktoré ich oprávňujú zostať v krajine minimálne 45 dní. Pri žiadostiach o azyl chce každého z utečencov posudzovať individuálne.

Po tom, čo talianska nová vláda odmietla 629 utečencov z Líbye prijať, ujalo sa ich Španielsko. Do prístavu vo Valencii im vale zostávalo ešte 1 500 kilometrov. Migrantov z bezpečnostných dôvodov rozmiestnili do ďalších dvoch lodí, Daltilo a Orione.

Všetky tri plavidlá už bezpečne zakotvili na juhovýchode Španielska. Na lodiach bolo aj 123 mladistvých migrantov bez sprievodu dospelej osoby, 11 malých detí, sedem tehotných žien a niekoľko hendikepovaných cestujúcich. „Ich stav je horší, než sme očakávali. Nemáme síce žiadne vážne zranenia, ale väčšina ľudí má menšie zdravotné problémy,“ uviedol zástupca riaditeľa záchranných zložiek Jorge Suarez.

Migranti sa hneď pri príchode zverili do rúk Červeného kríža. Asi tisíc zdravotníkov im poskytlo ošetrenie, vodu a jedlo. Pri zakotvení lode asistovalo ďalších 1000 ľudí vrátane prekladateľov, policajtov a dobrovoľníkov. „Španielska vláda uviedla, že utečenci dostanú špeciálne povolenie, ktoré im umožní stráviť v krajine minimálne 45 dní. Keď vyplnia všetky potrebné dokumenty, humanitárne organizácie im pomôžu kontaktovať ministerstvo práce,“ povedal náčelník cudzineckej polície Bernardo Alonso. Pomoc s prijatím ponúklo aj Francúzsko.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Vyčerpávajúca cesta migrantov pripomenula naliehavosť riešenia migračnej krízy, ku ktorej sa v nedeľnej omši vyjadril aj pápež František. Vo svojich modlitbách prosil všetky krajiny, aby tým, ktorí to potrebujú, poskytli adekvátnu pomoc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices