vyhodnotenie CC
PHOTO: Create & Control.

Druhý ročník súťaže Create & Control bol úspešne dokončený

Študenti z dvadsiatich stredných škôl a gymnázií sa stretli v Bratislave aby sa zúčastnili záverečného vyhodnotenia celoslovenskej súťaže Create & Control. Druhý ročník súťaže, v ktorej si študenti môžu vyskúšať aké to je byť hlavou vlastného štátu bol počas priebehu ocenený Verejnou Ochrankyňou Práv za prínos v oblasti ochrany základných práv a slobôd.

Create & Control je celoslovenský projekt od študentov pre študentov. Motivovaní výsledkami študentských volieb, cieľom projektu je rozšíriť povedomie o politike, propagovať otvorenú diskusiu a vyzdvihovať dôležitosť ľudských práv. Študenti pracujú v tímoch, majú možnosť vytvoriť si vlastný štát – vlastnú históriu, vlajku, ideológiu. Ako vodcovia svojich štátov musia spolu riešiť interné problémy a medzinárodné krízy, boli nútení robiť kompromisy, ale aj argumentovať za svoje postoje.

Úspešný druhý ročník značí rastúci záujem mladých o politiku a verejné dianie. To sa odrzkadlilo na skutočnosti, že druhý ročník zdvojnásobil počet tímov. Projekt bol takisto vyzdvihnutý za jeho prínosy europoslancom Ivanom Štefancom, ktorý prevzal záštitu nad projektom a ponúkol hlavnú cenu pre víťaza – exkurziu do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Organizácia s nadšením po ukončení ročníku otvorila prihlasovanie do ďalšieho ročníku, kde dúfa, že uvidí ešte viac škôl.

Účastník Michal Drgoň, ktorý sa so svojím tímom Ravenia umiestnil na druhom mieste, vyjadril veľkú vďaku samotnému projektu a zhodnotil svoje pôsobenie.  ,,Projekt Create & Control patrí jednoznačne medzi najlepšie skúsenosti v mojom živote. Počas trvania projektu som mal možnosť naučiť sa množstvo užitočných zručností, ktoré využijem vo svojej budúcnosti. Obrovskou prednosťou celého projektu bolo, že som sa naučil efektívne pracovať v skupine, zlepšil som sa v argumentácii a rozvinul som svoju schopnosť kriticky myslieť. Konečne som dostal príležitosť riešiť problémy, ktoré sú inak rezervované pre dospelých. Cítil som, že aj môj názor, hoci len názor tínedžera, niečo znamená. A kto vie – možno mi projekt pomohol nájsť budúce povolanie a raz zo mňa bude diplomat!”

Počas celého roka sa účastníkom venovala odborná porota, ktorá nie len vyhodnocovala prácu účastníkov, ale i dohliadala na správnosť ich vyjadrovania a osobnostný rast. Jeden z porotcov, bývalý veľvyslanec OSN v Ženeve, Kálmán Petőcz vyjadril podporu projektu Create & Control a aktívne sa zúčastňoval všetkých zasadnutí. ,,Bol som príjemne prekvapený úrovňou argumentácie, rétorickými schopnosťami ako aj odbornými vedomosťami mnohých delegácií v situáciách, ktoré boli naozaj ťažké, ľudsky citlivé a pre niektorých aj kontroverzné. Samotný koncept Create & Control je pomerne náročný, riešenie nastolených problémov si vyžaduje komplexný interdisciplinárny a multisektorálny prístup. Je to pochvala pre organizačný tím, ktorý tento koncept vytvoril, ale aj pre súťažiace delegácie, ktoré sa s nimi dokážu zdarne pasovať.”

Organizácia gratuluje prvým trom krajinám: 1.  Vznešený Veľkoštát Resaleon (Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium, Bratislava) 2. Ravenia (Gymnázium Jana Hollého, Trnava) 3. Dalmaya (Stredná odborná škola obchodu a služieb, Trenčín) a teší sa na následujúce ročníky.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices