Lajcak
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Od júla šéfujeme V4. S poškodeným imidžom to nebudeme mať ľahké

BRATISLAVA / Dynamický Vyšehrad pre Európu je motto slovenského predsedníctva v tomto zoskupení, ktoré sa začína od júla. V4 zoskupuje Česko, Maďarsko, Poľsko a našu krajinu. Tieto štyri štáty často spoločne vystupujú aj v Bruseli. Lenže imidž zoskupenia je poškodený a naše predsedníctvo to nebude mať ľahké.

Slovensko si prvého júla prevezme od Maďarska pod patronát šéfovanie V4, ktoré potrvá rok. Náš program bude mať tri priority pod hlavičkou Dynamický Vyšehrad pre Európu. „Prvou prioritou je silná Európa, druhou bezpečné prostredie a treťou inteligentné riešenia,“uviedol minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Slovensko chce v rámci predsedníctva prispievať k udržaniu európskej jednoty počas zložitých brexitových rokovaní. Okrem toho sa chceme zamerať na pokračovanie rozhovorov s krajinami západného Balkánu v rámci ich snáh vstúpiť do únie. „Chceme ukázať, že V4 je súčasťou európskych riešení, nie jej problémov,“ povedal Lajčák. Ako naznačil, krajiny V4 ako Maďarsko či Poľsko, spôsobujú Bruselu problémy. Európskym predstaviteľom sa nepozdávajú kroky vlád v oboch krajinách, rovnako sa nepozdávajú ani mnohým obyvateľom.

V celej V4 sa vo všeobecnosti v poslednom čase často protestuje proti vládnym krokom. S pošramoteným imidžom V4 súhlasí aj minister zahraničných vecí. „V4 je formát, ktorý funguje dobre, ale momentálne má imidžové problémy v rámci únie,“ povedal Lajčák.

Viac..  Európska komisia predkladá návrhy opatrení na zníženie administratívnej záťaže poľnohospodárov

Naše predsedníctvo zvolilo diplomatickú cestu a chce sa sústrediť na veci, ktoré nerozdeľujú ako V4, tak ani tento formát a ostatné členské štáty. „Legitímnym záujmom Slovenskej republiky ako predsedníckej krajiny V4 je to, aby sa imidž regiónov zlepšil,“povedala šéfredaktorka portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová. Slovensko tak bude predsedať zoskupeniu, ktoré má približne 65 miliónov obyvateľov už po piatykrát.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices