Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union- EP.

Škripek odhaľuje v EP škandalózne obchodovanie s vízami do Schengenu

Slovenský europoslanec a predseda Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM) vystúpil dnes na pôde EP vo výbore LIBE[1] so škandalóznym odhalením. Maltská ľavicová vláda predala v Líbyii pokútne 88 000 schengenských víz a nezistený počet zdravotných víz. Do škandálu je zapletený člen kancelárie samotného maltského premiéra.

Na celý prípad upozorňoval už pred dvomi rokmi Ivan Grech Mintoff, predseda konzervatívnej politickej strany Alleanza Bidla, ktorá je súčasťou ECPM. Branislav Škripek  povedal: „Môj kolega Mintoff pracoval s utečencami, ktorí ho upozorňovali na kupčenie s vízami do Schengenu. Kto zaplatil viac, dostal bez previerky víza. Pán Mintoff sa obrátil na mňa ako predsedu ECPM a europoslanca, aby som na tento prípad upozornil, nakoľko aj on sám je kvôli týmto odhaleniam v ohrození života. Aj kompetentní vyšetrovatelia a politici sa snažia škandál s vízami zamiesť pod koberec. ” 

Tento pondelok (18.6) bola celá kauza odovzdaná maltskému súdu, kde čaká na pojednávanie. „Zjavný nezákonný predaj víz osobami blízkymi predsedovi vlády spochybňuje bezpečnosť schengenského systému. Dúfam a modlím sa, že žiadni členovia teroristických organizácií nezískali prístup do spoločného európskeho priestoru  na základe víz udelených  Maltou,” vyjadril sa Ivan Grech Mintoff.

Branislav Škripek vo svojom vystúpení vo Výbore LIBE požiadal Komisiu o urýchlené a jasné prešetrenie tohto prípadu a podniknutie patričných krokov na zaručenie bezpečnosti v Európe.  Rovnako požiadal výbor EP, aby sa touto kauzou zaoberal.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Branislav Škripek ďalej poukázal na súvislosť s nedávnou vraždou maltskej novinárky: Na jeseň 2015 Daphne Caruana Galizia  napísala  články, v ktorých upozorňovala, že maltský konzulát v Alžírsku  skorumpovane vydal schengenské víza osobám, ktoré na ne nemali nárok.” 

Počas 14 mesiacov rokov 2013 až 2014 bolo vydaných maltským konzulátom v Tripolise až 88 000  schengenských víz. Každý deň tak bolo vydaných až 300 víz bez ohľadu na to, či išlo o víkend alebo pracovný týždeň.  Víza sa tak mohli dostať aj do rúk teroristov, ktorí sa môžu vďaka nim voľne pohybovať v štátoch schengenského priestoru.

Okrem pána Mintoffa je v ohrození života aj novinár, ktorý písal o tomto škandále. B. Škripek preto v EP zdôraznil: „Dnes tu rokujeme o zjednodušení vízovej povinnosti. Ale netrápi nás to, že sa nám tu voľne pohybujú teroristi. Musíme rýchlo konať a zabrániť ďalším teroristickým útokom.”

Doplňujúce informácie:

  • Tlačová správa ECPM (stanovisko pána Mintoffa) TU

 [1] Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci

O eli

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices