Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit sa blíži. Británia už aktívne rieši otázku Európanov v krajine

LONDÝN / Termín brexitu sa blíži a jednou z najdôležitejších otázok je, čo sa stane s Európanmi, ktorí dlhodobo žijú vo Veľkej Británii. Poslanec Savid Javid prišiel so systémom, ktorí by mal byrokratickú povinnosť vyriešiť. Ak chcú občania Európskej únie ostať žiť vo Veľkej Británii aj po brexite, musia splniť tri podmienky. Online uvedú svoje identifikačné údaje, budú musieť preukázať, že žijú vo Veľkej Británii a tiež budú musieť predložiť doklady o svojej bezúhonnosti. A potom? Čakať.

Konzervatívec Savid Javid, ktorý prišiel s podmienkami uviedol, že informácie, ktoré o sebe Európania uvedú sa porovnajú so záznamami a následne obdržia rozhodnutie od vlády o tom, aký status v krajine dostanú. Údaje by mali občania vypĺňať online aj prostredníctvom aplikácie určenej pre smartfóny, uvádza portál BBC.

Javid dodal, že v prípade preukázania bezúhonnosti budú sporné závažné zločiny, nie napríklad „bežné prehrešky“ ako sú pokuty za parkovanie. Ako uviedol: „Bude to musieť byť veľmi závažný dôvod, aby bola žiadosť zamietnutá.“

Táto forma overovania sa má vzťahovať na všetkých občanov Európskej únie, ktorí žijú vo Veľkej Británii. Vláda očakáva asi 3,5 milióna žiadostí. Občania a rodinní príslušníci Európskej únie, ktorí boli v Spojenom kráľovstve päť rokov, do konca roka 2020, budú môcť požiadať o status, ktorý im dovoľuje slobodne žiť a pracovať vo Veľkej Británii na neurčito.

Tí, ktorí prišli do 31.decembra 2020, no neuplynula im ešte päťročná doba, môžu usilovať o zotrvanie vo Veľkej Británii, kým nedosiahnu päťročnicu a nedostanú status „na neurčito“. Povinnosť zahŕňa aj občanov Švajčiarska, Islandu, Lichtenštajnska aj Nórska.

Koľko to bude stáť?

Suma za podanie žiadosti bude 65 libier pre dospelého a 32,50 libier pre dieťa. Od poplatku budú oslobodení tí štátni príslušníci EÚ, ktorí už skôr nadobudli povolenie na pobyt na neurčitú dobu. Proces vyžaduje overenie totožnosti a štátnej príslušnosti žiadateľa pomocou pasu, preukazu totožnosti alebo iného platného dokumentu, ktorý sa dá vykonať pomocou aplikáciou pre smartfóny alebo počítačom. Proces by sa mal spustiť už na jeseň, najneskôr do začiatku budúceho roka. Javid dodal, že sa chce vyhnúť nárastu žiadateľov po marci 2019, keď Veľká Británia opustí Európsku úniu. Podávanie žiadostí by malo fungovať približne dva roky po brexite, pravdepodobne do júna 2021. 

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Ako to bude fungovať?

Žiadatelia, ktorí nemajú smartfóny alebo počítače budú môcť žiadosti podať online v knižniciach alebo v špeciálnych kontaktných strediskách. Tí, ktorí prístup k počítaču nemajú, prípadne ho nevedia ovládať, dostanú pomoc od imigračných úradníkov. Tí ľuďom pomôžu aj s prekladom. Podávanie žiadostí sa netýka ľudí z Írskej republiky, no môžu si ju podať dobrovoľne.

Niektorí z poslancov sa obávajú toho, čo sa stane, keď sa niektorí nezaregistrujú do júna 2021. „V súčasnosti sa zdá, že ak sa napríklad deti v nasledujúcich rokoch nezaregistrujú, stratia svoje zákonné práva napriek tomu, že tu prežili celý svoj život,“ uviedla predsedkyňa výboru pre vnútorné záležitosti Yvette Cooper.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices