EU, Novy Zeland
PHOTO: © European Union.

EÚ a Nový Zéland začali rokovania o ambicióznej obchodnej dohode

Komisárka zodpovedná za obchod Cecilia Malmströmová a minister obchodu Nového Zélandu David Parker v novozélandskom hlavnom meste Wellington oficiálne otvorili rokovania o komplexnej a ambicióznej obchodnej dohode.

Cieľom týchto rokovaní bude odstraňovať prekážky v obchodovaní s tovarom a so službami a vytvoriť obchodné pravidlá, ktoré obchod uľahčia a zvýšia jeho udržateľnosť.

Táto udalosť prichádza krátko po otvorení obchodných rokovaní s Austráliou začiatkom týždňa. Tomuto kroku predchádzalo aj nedávne dokončenie rokovaní s Mexikom, sfinalizovanie dohôd s Japonskom a Singapurom, ako aj dohoda medzi EÚ a Kanadou, ktorá nadobudla platnosť v septembri minulého roka.

Komisárka Malmströmová v tejto súvislosti vyhlásila: „Dnešok je významným míľnikom vo vzťahoch medzi EÚ a Novým Zélandom. Spoločne môžeme uzavrieť obojstranne výhodnú dohodu, ktorá bude prospešná pre podniky aj pre občanov. Zmyslom obchodných dohôd nie je len vytváranie hospodárskych príležitostí, ale aj upevňovanie vzťahov s našimi blízkymi spojencami. Vieme, že v Novom Zélande máme partnera, ktorý zastáva rovnaké základné hodnoty ako my. Táto dohoda nám ponúka vynikajúcu príležitosť stanoviť ambiciózne spoločné pravidlá a formovať globalizáciu. Prispeje k uľahčovaniu obchodu a zároveň k zabezpečovaniu udržateľného rozvoja. Môžeme ísť príkladom.“

Prvé oficiálne kolo rokovaní medzi rokovacími tímami oboch strán sa uskutoční v Bruseli od 16. do 20. júla.

Počas svojho pobytu na Novom Zélande sa komisárka Malmströmová stretla so zastupujúcim predsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Winstonom Petersom, ako aj so zástupcami parlamentného výboru pre zahraničné veci. Takisto vystúpila v rámci cyklu verejných prednášok s názvom Europa lecture, ktorý organizuje Novozélandský inštitút pre medzinárodné záležitosti.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Počas svojej návštevy sa komisárka Malmströmová stretne aj s ministrami pre zmenu klímy a primárny sektor, ako aj so zástupcami občianskej spoločnosti, akademickej obce a podnikov. V piatok 22. júna navštívi centrum inovácií, kde sa stretne so spoločnosťami, ktoré majú väzby s EÚ.

Dvojstranný obchod s tovarom medzi EÚ a Novým Zélandom dosiahol v minulom roku 8,7 miliardy eur. Na vývoze EÚ na Nový Zéland sa najviac podieľajú výrobné odvetvia s výrobkami, ako sú dopravné zariadenia a stroje, prístroje a zariadenia, ako aj chemické látky, plasty, potraviny a služby. Hodnota obchodu so službami dosahuje ďalších 4,4 miliardy eur (2016). EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu a dohoda by mohla viesť k zvýšeniu objemu obchodu s tovarom o takmer 50 %, resp. o jednu tretinu, ak sa berú do úvahy tovar aj služby.

Nový Zéland je jednou z najrýchlejšie rastúcich rozvinutých ekonomík na svete. Nedávno uzavrel dohodu o komplexnom a progresívnom transpacifickom partnerstve s desiatimi krajinami v tichomorskom regióne. Dohoda medzi EÚ a Novým Zélandom zabezpečí, aby európske spoločnosti mohli rovnocenne súťažiť s podnikmi z krajín, s ktorými Nový Zéland už má uzatvorené obchodné dohody.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices