cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzska vláda chce urobiť razantný krok s fajčiarmi

PARÍŽ / Francúzska vláda sa chystá k razantnému kroku voči cigaretovému priemyslu: chce ho prinútiť, aby sa podieľal na upratovaní cigaretových ohorkov, ktorými nedisciplinovaní fajčiari zamorujú chodníky a ulice miest a ktoré tak kontaminujú aj životné prostredie.

Štátna tajomníčka pre životné prostredie Brune Poirson vo štvrtok oznámila, že ak tabakové firmy neprídu do troch mesiacov s efektívnym riešením, donúti ich vláda, aby sa podieľali na zbere a likvidácii cigaretového odpadu.

Parížska upratovacia služba musí ročne odstraňovať vo francúzskej metropole 350 ton cigaretových ohorkov napriek tomu, že fajčiari majú takmer na každom rohu k dispozícii odpadkové koše a že im hrozí pokuta 68 eur, pokiaľ sú pristihnutí pri odhodení „špakov“ na ulici.

„Ak nebudú do septembra predložené žiadne účinné opatrenia, vláda prinúti (tabakový) priemysel k tomu, aby sa zapojil do zhromažďovania a odstraňovania odpadu, povedala Poirson.

Jej úrad odhaduje, že vo Francúzsku sa každoročne vyhodí 30 miliárd ohorkov, z ktorých viac ako 40 percent končí na plážach, v lesoch, riekach a mori. Jeden jediný ohorok môže kontaminovať stovky litrov vody kvôli chemickým látkam, ktoré obsahuje. Látkam potom môže trvať viac ako desať rokov, než sa rozložia, povedala Poirson.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Spoločnosť British American Tobacco (BAT), ktorej značka zahŕňa spoločnosti Lucky Strike a Rothmans, uviedla vo svojom vyhlásení, že spolupracuje s vládou na vzdelávaní fajčiarov a distribuuje svojim klientom vreckové popolníky. Ďalšie zdanenie ale odmietla.

„Nie je na podnikateľoch, fajčiaroch alebo občanoch, aby platili dodatočné dane za náklady spojené s upratovaním cigaretových ohorkov,“ reagoval hovorca BAT Eric Sensi-Minautier.

Spoločnosť Imperial Brands, ktorá predáva francúzske značky Gauloises a Gitanes, uviedla, že povzbudzuje fajčiarov, aby nakladali s ohorkami „zodpovedne“. Zároveň upozornila, že nemá v úmysle meniť zloženie svojich cigaretových filtrov, aby menej znečisťovali životné prostredie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices