Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union-EP.

EIT: Apel na Komisiu bol úspešný, vzrastie podpora startupov, podnikov či regiónov

Mnohí to, žiaľ, stále nepovažujú za dôležitú tému. Keď však podporíme výskum a inovácie v Európe, získame hneď dva benefity. Zvýšime našu konkurencieschopnosť v globálnom meradle a pomôžeme riešiť mnohé súčasné komplexné výzvy. Príkladom je vytvorenie a rozvoj skutočne udržateľných, spravodlivých a inkluzívnych komunít.

Európsky inštitút pre inovácie a technológie musí hrať prím

Dnes už desaťročný Európsky inštitút pre inovácie a technológie (EIT) je jedinečná iniciatíva, ktorá spája vzdelávanie, výskum a podnikanie v sieti inovačných ekosystémov. EIT slúži na podporu startupov, malých a stredných podnikov či regiónov, čím zvyšuje životnú úroveň naprieč Európou. Už dnes zoskupuje viac ako 800 partnerov i 200 startupov a poskytuje vzdelanie takmer 800 študentom.

EIT si však vyžaduje primeranú rozpočtovú a politickú podporu a koordinované úsilie zo strany európskych spoluzákonodarcov. Najmä Európska komisia doteraz nevynaložila všetko úsilie na podporu tejto inštitúcie.

Apel na Komisiu priniesol výsledky, podpora vzrastie

Koncom mája sme preto spolu s 12 ďalšími europoslancami Komisii napísal list, v ktorom sme žiadali, aby Komisia inštitút pevne začlenila do štruktúry programu Horizont Európa (na obdobie rokov 2021 až 2027) a sformulovala potrebnú implementačnú maticu EIT. Odpoveď Komisie na tento list je pozitívna: nový návrh Komisie predstavuje rozpočet vo výške 100 miliárd EUR pre výskum a inovácie, z čoho 3 miliardy pripadnú na podporu EIT. Tieto sumy predstavujú zvýšenie o 25 % v porovnaní s predchádzajúcim viacročným finančným rámcom a Komisia ubezpečuje, že EIT teraz tvorí jadro stratégie podpory inovácií v rámci programu Horizont Európa.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Tu sa naše úsilie však nekončí. Nová strategická inovačná agenda na obdobie rokov 2021 až 2027 má byť predstavená začiatkom budúceho roka a ja dúfam, že Komisia naplní svoje sľuby ohľadom uprednostňovania výskumu a inovácií. Iba s plnou podporou Komisie sa môže potenciál EIT plne realizovať a európska invenčnosť plne rozvinúť.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices