utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky azylový systém si vyžaduje kompletnú reformu

Utečenecká kríza prerástla do takých rozmerov, že európsky azylový systém stráca svoje opodstatnenie a vyžaduje si kompletnú reformu. Ako si ju predstavuje Európsky parlament?

Už od roku 2015 Európa zažíva najväčšie vlny utečencov od čias druhej svetovej vojny. Európsky azylový systém, ktorého tvorcovia s takýmito masami utečencov nerátali, už nestačí a potrebujeme ho úplne prerobiť. Európsky parlament volá po stabilnom a spravodlivom systéme. 28. a 29. júna sa európski lídri stretnú da ďalšom summite, parlament ich vyzýva k tomu, aby sa konečne dohodli na reforme dublinských pravidiel. Až potom sa budú môcť začať rokovania s Parlamentom o konečnej podobe novej legislatívy. Poslanci svoje stanovisko o reforme azylového systému prijali už v novembri 2017.

„Žiadne veľké reči, radšej výsledky“

 „Ak chceme nájsť riešenie a aktualizovať dublinský systém ešte počas tohto volebného obdobia, tak nám na to neostáva už veľa času,“ urguje poslankyňa Cecilia Wikström, ktorá má túto tému v parlamente na starosti. „Občania nechcú od svojich lídrov veľké reči, ale výsledky,“ dodáva.

 „Migrácia je pre nás tou najväčšou výzvou. Predstavuje riziko pre našu vlastnú budúcnosť,“ vyhlásil počas svojej návštevy Viedne 19. júna predseda parlamentu Antonio Tajani. Týždeň predtým poslanci v pléne vyzvali hlavy európskych štátov, aby urýchlili reformu dublinských pravidiel.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Dublinské pravidlá

Európsky azylový systém stojí na takzvaných dublinských pravidlách. Tieto pravidlá určujú, ktorá krajina je zodpovedná za vybavovanie konkrétnej žiadosti o azyl. Doteraz to bola krajina prvého vstupu do EÚ. Nemôžeme však všetko nechať na Taliansku a Grécku. Európsky parlament preto požaduje nasledovné.

  • Krajina prvého vstupu by už nemala byť automaticky zodpovedná za vybavovanie žiadosti o azyl.
  • Žiadatelia o azyl, ktorí preukážu skutočné väzby na konkrétnu krajinu, by mali byť presunutí práve tam.
  • Ostatní by mali byť spravodlivo rozdelení medzi všetky členské krajiny. Štáty, ktoré utečencov neprijmú, by nemali mať prístup k eurofondom.
  • Je potrebné posilniť bezpečnostné opatrenia a všetkým žiadateľom o azyl hneď po príchode odoberať odtlačky prstov a overiť ich v databázach.
  • Taktiež treba zlepšiť ochranu maloletých a urýchliť procedúry na zjednocovanie rodín.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices