Korcok
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR.

I. Korčok: Slovenská republika podporuje úzku spoluprácu medzi EÚ a NATO

Terajšia dynamika vo vzájomných vzťahoch medzi EÚ a NATO je obrovským krokom vpred a motiváciou do budúcnosti. Je to logická odpoveď na súčasné bezpečnostné výzvy, ktoré si vyžadujú spoločné a koordinované konanie nás všetkých ako príspevok k mieru a našej bezpečnosti.

Povedal to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v Luxemburgu, v segmente rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) spoločnej s ministrami obrany k téme bezpečnostia. obrannej spolupráce.

„Slovenská republika podporuje úzku spoluprácu medzi EÚ a NATO. Je to zmysluplný model, ktorý prináša výsledky. Vojenskú mobilitu, spoluprácu v medzinárodných operáciách a vyšovanie odolnosti proti hybridným hrozbám ako súbežné projekty v oboch organizáciách, považujeme za priority s najväčším potenciálom. Veľkou príležitosťou na potvrdenie spolupráce medzi oboma organizáciami bude nadchádzajúci summit NATO – v tejto oblasti máme veľké očakávania,“ povedal I. Korčok počas diskusie, na ktorej sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ako to zdôraznil štátny tajomník MZVaEZ SR, Slovenská republika tiež podporuje aktivity zamerané na boj s hybridnými hrozbami, ktoré nemajú žiadne geografické hranice. Obe organizácie preto musia reagovať na tieto výzvy vo vzájomnej informovanosti.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa v samostatnom bode venovali aj situácii v Jordánsku, ktoré je neúmerne zaťažené prítomnosťou sýrskych utečencov – Európska únia na to reaguje mobilizovaním dodatočných nástrojov finančnej aj materiálnej podpory. Slovenská republika je v Jordánsku prítomná prostredníctvom podpory rozvojovo-humanitárnych projektov – v roku 2016 bol schválený projekt vo výške 200-tisíc eur na podporu vzdelávania v oblastiach husto obývaných sýrskymi utečencami.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

„Slovenská republika oceňuje a podporuje pozitívnu úlohu Jordánska a jeho príspevku k posilňovaniu stability v regióne, zvládania bezpečnostných výziev a významnej pomoci utečencom na svojom území. Podporujeme ekonomickú a politickú pomoc Jordánsku ako aj uvoľnenie ďalších 20 miliónov eur z prostriedkov EÚ na riešenie akútnych ekonomických problémov a transformácie hospodárstva tejto krajiny, ktorá je dnes domovom pre približne 1,3 milióna sýrskych utečencov a ročne na ich potreby vynakladá v prepočte takmer 1,5 miliardy eur, ktoré by inak mohli byť investované do rozvoja ekonomiky štátu,“ uviedol vo svojom vystúpení I. Korčok.

Jordánsko je dlhodobo závislé na zahraničnej pomoci; v ostatných rokoch sa však rozpočtová situácia ešte zhoršila v dôsledku konfliktov v Sýrii a Iraku, tradičných exportných destináciách pre jordánske výrobky.

Ministri počas pracovného obeda diskutovali o situácii v Jemene, a vypočuli si správu osobitného predstaviteľa OSN pre Jemen Martina Griffithsa. Popoludní sa venovali aktuálnej situácii v oblasti Afrického roku a Červeného mora a zhodnotili pokrok v implementácii Globálnej stratégie EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices