Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä Facebook a Maďarsko

Poslanci budú tento týždeň rokovať s predstaviteľmi Facebooku a diskutovať o rešpektovaní hodnôt EÚ v Maďarsku. Na pláne aj aj konferencia o význame európskeho kultúrneho dedičstva. 

Europoslanci budú vypočúvať predstaviteľov Facebooku. Nadviažu tak na nedávne stretnutie so zakladateľom sociálnej Markom Zuckerbergom. Tentokrát však nebudú prítomní lídri politických skupín, ale členovia Výboru pre občianske práva a slobody. Hlavnou témou bude ochrana osobných údajov, ovplyvňovanie volieb a kybernetická bezpečnosť.

Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sa bude zaoberať situáciou v Maďarsku. Kvôli porušeniu európskych hodnôt poslanci zvažujú aplikovať mechanizmus článku 7, z ktorého vyplývajú sankcie ako napríklad zníženie dotácií z EÚ, či obmedzenie hlasovacích práv v Rade EÚ.

Výbor LIBE bude v súvislosti s migračnou krízou diskutovať o smernici o napomáhaní k neoprávnenému vstupu, tranzitu a bydlisku. Smernica ukladá sankcie tým, ktorí pomáhajú ľuďom s nelegálnym vstupom alebo nelegálnym pobytom v EÚ. Výbor chce zabezpečiť, aby sa humanitárna pomoc žiadateľom o azyl a migrantom nekriminalizovala.

V utorok popoludní sa bude konať konferencia s názvom  „Kultúrne dedičstvo v Európe: prepojenie minulosti a budúcnosti“. Otvoria ju predseda parlamentu Antonio Tajani a komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

Pod záštitou podpredsedníčky Mairead McGuinnessovej sa bude konať pravidelné stretnutie medzi inštitúciami EÚ a európskymi cirkvami, náboženskými združeniami a nekonfesionálnymi organizáciami. Tentoraz sa tento náboženský dialóg medzi náboženstvami zameria na úlohu cirkví a náboženstiev pri zavádzaní Európskeho sociálneho piliera.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

V utorok a stredu sa bude v Bruseli konať spoločné parlamentné zhromaždenie s predstaviteľmi krajín, ktoré sú východnými susedmi EÚ – tzv. EuroNest.  Poslanci EP budú spoločne s poslancami z Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny  rokovať o regionálnej bezpečnosti, priamych zahraničných investíciách a boji proti korupcii. Účastníkom diskusie sa na úvod prihovoria predseda parlamentu Antonio Tajani, šéfka zahraničných vecí Federica Mogherini a poslankyňa EP Rebecca Harms,ktorá je podpredsedníčkou Euronestu.

Vo štvrtok sa predseda EP Antonio Tajani zúčastní zasadania Európskej rady, kde budú lídri členských krajín diskutovať o migrácii, bezpečnosti a obrane, ale aj o hospodárskych a finančných záležitostiach, či Brexite. Okolo 16:00 usporiada predseda parlamentu tlačovú konferenciu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices