lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Až 44% Európanov nevie, že antibiotiká nezaberajú proti chrípke a nachladnutiu

V EÚ zomrie každý rok približne 25 tisíc ľudí na choroby spôsobené tzv. superbaktériami, ktoré nereagujú na naše tradičné lieky. Užívame ich totiž priveľa a choroby si na už „zvykli.“ 

Volá sa to antimikrobiálna rezistencia (AMR). Ide o odolnosť voči liekom, ktorými sa liečia infekcie spôsobené nielen baktériami, ale aj inými mikroorganizmami, ako sú parazity, vírusy a plesne. V EÚ na ňu zomrie ročne 25 000 ľudí, na celom svete až 700 000. Niektoré odhady hovoria, že do roku 2050 bude AMR nebezpečnejšia ako rakovina.

Antimikrobiálne látky

Medzi antimikrobiálne látky radíme nielen antibiotiká, ale aj antivirotiká, fungicídy a antiprotozoálne lieky (pôsobia proti prvokom).  Ide o aktívne látky, ktoré zabraňujú šíreniu mikroorganizmov. Môžu byť prírodného pôvodu, alebo vyrobené synteticky.

Čo spôsobuje antimikrobiálnu rezistenciu?

Odolnosť voči liekom je niekedy len otázkou času. Ak však užívate nesprávne antibiotiká alebo ich beriete príliš veľa, vypestujete si ju oveľa skôr. Nahráva jej aj podávanie antibiotík zvieratám chovaným na mäso, prenos superbaktérií zo zvierat na ľudí, či už je to prostredníctvom priameho kontaktu alebo konzumáciou ich mäsa. Taktiež nesprávane zbavovanie sa starých liečiv – ak sa antimikrobiálne látky dostanú do spodných vôd. Navyše, nové antibiotiká sú vyvíjané len veľmi pomaly.

Do výskumu tohto fenoménu EÚ od roku 1999 investovala už 1,3 miliardy eur, poslanci teraz žiadajú, aby svoje úsilie navýšila.

Čo požadujú europoslanci

V stredu 20. júna prijal výbor pre verejné zdravie iniciatívnu správu od rakúskej poslankyne Karin Kadenbach (S&D), v ktorej reaguje na Európsky akčný plán proti antimikrobiálnej rezistencii.  Poslanci tu požadujú, aby sa pri riešení tohto problému pamätalo na to, že ľudia, zvieratá a životné prostredie sú úzko prepojení. Choroby sa šíria z ľudí na zvieratá a naopak.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

V dokumente sa zvýrazňuje dôležitosť správneho a opatrného používanie antimikrobiálnych látok. Podľa poslancov by ich nemal predávať len tak hocikto a mali by sme lepšie zakročiť proti ich ilegálnemu predaju.

Poslanci považujú za dôležité stimulovať investície do vývoja nových látok. Výskum v tejto oblasti sa za posledných 20 rokov značne spomalil. Taktiež by radi videli lacnejšie testy na diagnostikovanie toho, či je daná choroba vírusového alebo bakteriálneho pôvodu.

Až 44% Európanov nevie, že antibiotiká nezaberajú proti chrípke a nachladnutiu. Je preto veľmi dôležité zvýšiť informovanosť obyvateľstva o tom, že ich nadužívaním si v budúcnosti koledujú o oveľa väčšie problémy.

Veterinárne lieky

Výbor v ten istý deň schválil návrh pravidiel, ktoré by mali znížiť používanie antibiotík pri chove hospodárskych zvierat. Preventívne a plošné podávanie antibiotík zvieratám by sa malo zredukovať. Nové európske štandardy budú povinní rešpektovať aj dovozcovia potravinárskych výrobkov.

Čo bude nasledovať

O oboch uzneseniach bude ešte na jeseň hlasovať celé parlamentné plénum.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices