Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko chce počas predsedníctva vo V4 nadviazať na program v oblasti zručností pre Európu

BRATISLAVA / Slovensko chce počas predsedníctva V4 nadviazať na Nový program v oblasti zručností pre Európu, ktorý prijali v roku 2016 počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V oblasti celoživotného vzdelávania a v súlade s dynamickým vývojom na trhu práce je v záujme predsedníctva zamerať sa na rozvíjanie základných zručností i zvyšovanie úrovne digitálnych kompetencií dospelej populácie vo všetkých vekových kategóriách. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v „Programe predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine na obdobie 1. júl 2018 – 30. jún 2019“, ktorý 20. júna schválila vláda.

Slovenské predsedníctvo chce aj naďalej podporovať výmenu skúseností a implementáciu OECD Programu medzinárodného hodnotenia kompetencií dospelých. Ďalším kľúčovým aspektom predsedníctva bude záujem o zviditeľnenie výsledkov neformálneho vzdelávania a jeho uznávanie v kontexte nadobudnutia relevantných kvalifikácií pre trh práce, vrátane zvyšovania atraktivity ďalšieho vzdelávania. V oblasti regionálneho školstva najviac rezonuje problematika prepájania vzdelávania so svetom práce prostredníctvom odborného vzdelávania a prípravy. „V čase rýchlo a dynamicky sa rozvíjajúceho trhu práce je potrebné, aby odborné vzdelávanie a príprava reflektovali najnovšie trendy vývoja v oblasti priemyslu a služieb a premietli sa tak do vzdelávacích programov na stredných odborných školách. Aktivity nadväzujú na Nový program v oblasti zručností pre Európu,“ píše sa v materiáli. Predsedníctvo sa ďalej zameria na prepájanie odborného vzdelávania a prípravy s potrebami trhu práce prostredníctvom zapojenia zamestnávateľov do procesu odborného vzdelávania a prípravy či na podporu vzdelávania učiteľov odborných predmetov ako aj na výmenu skúseností a možnosti uplatnenia systémov odborného vzdelávania.

Slovensko sa chce počas svojho pôsobenia na čele V4 zamerať aj na podporu a rozvoj talentu a potenciálu mladých ľudí v krajinách V4 a východnej Európy. Zámerom je tiež posilniť spoluprácu mimovládnych organizácií a pracovníkov s mládežou ako aj efektívne využívať dostupné finančné zdroje z Medzinárodného vyšehradského fondu a programu Erasmus+. Predsedníctvo bude pokračovať v spoločnom projekte posilňovania regionálnej spolupráce krajín V4 v oblasti športu formou organizácie športových súťaží v kategórii juniorov pod názvom Olympijské nádeje.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Slovenská republika bude V4 predsedať od 1. júla 2018 do 30. júna 2019. Mottom nášho v poradí piateho predsedníctva bude„Dynamický Vyšehrad pre Európu“. Program predsedníctva Slovenskej republiky vo visegrádskej skupine je postavený na troch prioritách: silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia. Zámerom je zdôrazniť jednoznačnú orientáciu Slovenska na Európu ako priestoru, ktorý je pre ďalší rozvoj celého regiónu životne dôležitý. Slovensko prevezme predsedníctvo od Maďarska a odovzdá ho Česku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices