zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 25. týždňa 2018

EUROZÓNA SCHVÁLILA UKONČENIE ZÁCHRANNÉHO PROGRAMU PRE GRÉCKO

NEMECKO: Minulý týždeň bola zverejnená inflácia PPI za Nemecko. Medziročne ceny priemyselných výrobcov v máji vzrástli o 2,7 %, čo prekvapilo aj optimistický odhad trhu na úrovni 2,5 %. V apríli nemecké priemyselné ceny rástli „iba“ o dve percentá. Medzimesačne, teda máj vs. apríl, sa tieto ceny zvýšili o 0,5 % pri trhových očakávaniach na úrovni 0,4 %.

„Zverejnené boli aj nemecké PMI indexy [indexy nákupných manažérov] v júni. Index PMI vo výrobe klesol, no služby vzrástli, a tým pádom si prilepšil aj kompozitný index PMI v porovnaní s májovou hodnotou o 0,8 bodu na 54,2 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Počas minulotýždňového jednania sa ministri financií eurozóny dohodli na poslednej časti záchranného programu pre Grécko, ktorá by mala byť vo výške 15 mld. EUR. Taktiež sa menový blok dohodol na predlžení splatnosti gréckych dlhov a úrokov o 10 rokov. Grécko sa tak po 8 rokoch pomoci bude môcť začať samo financovať na finančných trhoch, nakoľko trhy sa upokojili dokončením záchranného balíka. Krajina by mala záchranný program opustiť 20. septembra. Predovšetkým predlženie splatnosti gréckeho dlhu by malo uľahčiť krajine financovanie sa na trhoch, keďže eurozóna sa obávala, že nedôvera trhov by viedla k príliš vysokým úrokom, za ktoré by si Gréci mohli požičiavať. Aktuálne opatrenia pre ukončenie gréckeho záchranného programu podporuje aj ECB aj MMF.

Nepriaznivý bol vývoj spotrebiteľskej dôvery za eurozónu. Tá sa totižto v júni opäť znížila, a to na -0,5 bodu, pričom trhový konsenzus počítal s miernejším poklesom [ z májovej úrovne 0,2 bodu na nulu].

V eurozóne nálada vo výrobnom sektore podľa PMI indexu síce mierne klesla, no trafila sa do trhového odhadu na úrovni 55 bodov. Tú istú hodnotu [55 bodov] dosiahli aj služby, ale s tým rozdielom, že tu trhový konsenzus počítal so stagnáciou na májovej hodnote 53,8 bodu. Kompozitný index si tak v menovom bloku polepšil o 0,7 bodu na 54,8 bodu pri nižších trhových očakávaniach.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

FRANCÚZSKO: Zverejnenia júnových PMI indexov odštartovalo Francúzsko. Nálada vo výrobnom sektore tam podľa tohto indexu nielenže zaostávala za májovou hodnotou, ale aj za pesimistickým odhadom trhu. Naopak služby si v porovnaní s predošlým mesiacom polepšili a v dôsledku toho vzrástol aj kompozitný index PMI o 1,4 bodu na 55,6 bodu.

USA: Za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené čísla z realitného trhu v podobe predaja existujúcich domov. Ten aj v máji poklesol [-0,4 %], no miernejšie ako v apríli [-2,7 %], avšak tu trhy očakávali rast na úrovni 1,1 %. Nových US žiadostí o podporu v nezamestnanosti za uplynulý týždeň pribudlo 218 tisíc, čo je o -2 tisíc menej ako trhy očakávali.

Nálada v americkom výrobnom sektore si v júni pohoršila o -1,8 bodu na 54,6 bodu, pričom trhy očakávali iba mierny pokles. Index PMI v službách v USA sa vyvíjal v súlade s trhovým odhadom na úrovni 56,5 bodu, čo je pokles o – 0,3 bodu v porovnaní s májovou úrovňou. Kompozitný index tak nakoniec klesol o -0,6 bodu na 56 bodov.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices